Gemeente Wijk bij Duurstede

Brand Jacomij Metalen: handel en consumptie van groenten en fruit weer mogelijk

Tijdens de brand bij Jacomij Metalen BV van dinsdag 17 juli heeft het RIVM metingen verricht en monsters van fruit en gras genomen. Zaterdag 21 juli jl. is uit voorlopige onderzoeksresultaten van het RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid in Wageningen, gebleken, dat hierbij geen verhoogde concentraties schadelijke stoffen zijn aangetroffen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft daaruit de conclusie getrokken, dat er geen aanleiding meer is om de handel en consumptie van fruit en andere gewassen te ontraden. De gemeente heeft direct de fruittelers in het gebied geïnformeerd. Fruittelers kunnen hun fruit gewoon in de handel brengen en fruit en groenten uit moestuinen kunnen zonder gevaar worden gegeten.

Voorlopige uitslag onderzoek RIVM /VWA
Uit metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en analyses in opdracht van de Voedsel- en Waren Autoriteit blijkt, dat na de brand op dinsdag 17 juli bij Jacomij Metalen BV, in de omgeving geen verhoogde concentraties van schadelijke stoffen aanwezig zijn. In geen enkel fruitmonster zijn abnormale waarden van de onderzochte schadelijke stoffen aangetroffen.
De voorlopige resultaten van het onderzoek zijn eerder dan verwacht bekend geworden, omdat er in het laboratorium ook `s nachts is doorgewerkt. Deze week rapporteren het RIVM en de VWA de definitieve resultaten. Er is volgens de VWA geen reden om aan te nemen, dat die zullen afwijken van de nu bekendgemaakte uitslagen.

Schadelijke stoffen niet aangetoond
Bij het laboratoriumonderzoek van de monsters van fruit en gras is gezocht naar de aanwezigheid van PAKs (met name benz(a)pyreen als vertegenwoordiger van deze klasse van verbindingen), zware metalen (waaronder cadmium, lood en arseen), dioxines en vlamvertragers. Omdat er geen verhoogde concentraties zijn gevonden, kunnen fruit en gewassen uit het gebied waar de rook dinsdag en woensdag overheen is gekomen, dus gerust worden gegeten. Ook ten aanzien van het gras is er geen reden voor het nemen van bijzondere maatregelen. Na het nemen van de monsters heeft het al enkele malen geregend. Daardoor zijn de gewassen nog wat schoner dan op basis van de meting bleek. Al eerder heeft de gemeente gecommuniceerd, dat wat van de gewassen (of daken, straten e.d.) komt bij regen of het afspoelen ervan, geen verontreiniging van de bodem oplevert.
Link, Klik hier om een pagina terug te gaan Link, klik hier om dit artikel te mailen Link, Klik hier om dit artikel af te drukken info@wijkbijduurstede.nl
tel : 0343 595595
fax: 0343 595599
Bezoek adres:
Karel de Grotestraat 30
Post adres:
Postbus 83
3960 BB