Gemeente Sneek


Beiaardconcert Sneek door Roy Kroezen op 25 juli 2007

Roy Kroezen, de stadsbeiaardier van Zwolle, geeft op 25 juli een concert op de beiaard van de Martinikerk in Sneek. Kroezen studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Bernard Winsemius en vervolgde zijn opleiding bij Geert D'hollander en Carl van Eyndhoven. Roy Kroezen heeft tevens een conservatoriumopleiding voor orgel gevolgd. Hij gaf behalve in eigen land beiaardconcerten in de Verenigde Staten, Japan, Curaçao, België, Portugal en Denemarken.

Roy Kroezen begint zijn concert met een deel van de Goldberg-Variationen van Johann Sebastian Bach, in een bewerking van Gideon Bodden. Hij brengt hiermee een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse pianist Glenn Gould, die dit jaar 75 jaar geleden werd geboren en 25 jaar geleden overleed. Met de op langspeelplate vastgelegde uitvoering van de Goldberg-Variationen is Glenn Gould wereldberoemd geworden.

De Britse componist Edward Elgar werd 150 jaar geleden geboren. Van hem speelt Kroezen diens enige voor beiaard gecomponeerde werk Memorial Chimes en een aantal composities die voor beiaard zijn bewerkt. De Nederlandse componist Henk Badings, die 100 jaar geleden werd geboren en 20 jaar geleden overleed, is vertegenwoordigd met Preludio e arioso dat hij voor beiaard schreef.

Het Oud Kerkhof rondom de Martinikerk is een prima luisterplek. Programmaboekjes voor de zomeravondconcerten zijn gratis verkrijgbaar in het stadhuis, de Martinikerk, het Fries Scheepvaart Museum, de Openbare Bibliotheek, bij de VVV en op de avond van het concert bij de ingang van de traptoren aan de noordoostzijde van de Martinikerk.

Het concert begint om 20.00 uur.

© copyright 2007 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 18-7-2007