Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200602152/1
(Wegverbreding autosnelweg A4 in de Leidse regio) Uitspraak over het besluit van minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM waarbij het Tracébesluit A4 Burgerveen-Leiden 2004 is vastgesteld. Het tracébesluit maakt het mogelijk om rijksweg A4 tussen de Dwarswatering in Leiderdorp en de afrit Leiden/Zoeterwoude-Dorp te verbreden van 2 x 2 naar 2 x 3 rijstroken. Deze verbreding geldt voor het noordelijke deel, tussen de Dwarswatering en de aansluiting op de N11. Verder maakt het tracébesluit de aanleg mogelijk van een hoofd- en parallelbanenstelsel voor het zuidelijk deel, tussen de aansluiting N11 en de aansluiting met Zoeterwoude-Dorp. Langs een deel van het traject worden geluidsschermen aangelegd. De extra rijstroken moeten voor een verbeterde doorstroming van het verkeer zorgen. De rijksweg A4 is in de jaren zestig aangelegd en doorkruist de Leidse regio. Dit deel van het rijkswegennet behoort tot één van de drukste wegvakken met een verkeersintensiteit van 100.000 motorvoertuigen per etmaal. Onder meer de Vereniging Milieudefensie en het bedrijf JVC Benelux zijn het niet eens met het tracébesluit en zijn in beroep gekomen bij de Raad van State. Zij vrezen vooral een verslechtering van de luchtkwaliteit. Bovendien is JVC van mening dat door de wegverbreding de trillingshinder en het geluid- en wateroverlast op haar terrein aan de A4 zal toenemen. Ook vreest JVC voor schade vanwege een toename van neerslag van stof en vuil op het terrein, belemmeringen van de bouwmogelijkheden en aantasting van het uitzicht door niet-transparante geluidsschermen. De zaak is op 14 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200605443/1
(Weigering bouwvergunning uitbreiding Synagoge Amsterdam) Uitspraak over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum om een bouwvergunning te verlenen voor het uitbreiden van de begane grond van de Synagoge Nidchei Israel Jechanes aan de Nieuwe Kerkstraat. De rechtbank in Amsterdam heeft in juni 2006 een eerder beroep van de Synagoge tegen de weigering niet-ontvankelijk verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank kan de Synagoge geen beroep instellen tegen de weigering, omdat de Synagoge geen rechtspersoon is. De rechtbank heeft de inhoudelijke bezwaren van de Synagoge tegen de weigering dan ook niet behandeld. De synagoge is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 11 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200607495/1
(Sloop- en bouwvergunning recreatiewoningen bungalowpark in Noordwijk)
Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noordwijk heeft verleend voor de bouw van 63 nieuwe recreatiewoningen op het bungalowpark aan de Randweg in die gemeente. De uitspraak gaat ook over de sloopvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor de sloop van zomerhuizen, sanitaire voorzieningen en een wasserette in het bungalowpark. De rechtbank in Den Haag heeft de beroepen van een substantieel aantal huurders van de zomerhuizen tegen de sloop- en bouwvergunning gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur zich ten onrechte op het standpunt gesteld dat deze huurders geen rechtstreeks belang hadden bij de sloop- en bouwvergunning. Het gemeentebestuur had de bezwaren van de huurders dan ook inhoudelijk moeten beoordelen, aldus de rechtbank. Tegen deze uitspraak is de exploitant van het bungalowpark in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 28 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200607667/1
(Vaststelling VROM van subsidie aan Nuon voor uitkeren van energiepremies)
Uitspraak over de definitieve vaststelling door de minister van VROM van de uitgekeerde energiepremies en vergoeding van uitkeringskosten in het kader van de (inmiddels beëindigde) Tijdelijke regeling energiepremies. Nuon Customer Care Center in Arnhem heeft deze energiepremies aan particulieren die energiezuinige apparaten gebruiken verstrekt en deze kosten bij hem gedeclareerd. De minister heeft de declaratie van NUON ongeveer drie à vier miljoen euro lager vastgesteld. Volgens de minister heeft Nuon in een substantieel aantal gevallen ten onrechte de subsidie toegewezen, met name wanneer de aanvragen niet waren gedaan door een eigenaar of huurder van een woning, maar door bijvoorbeeld tussenpersonen als energieadviseurs. In dat geval heeft Nuon ten onrechte geen akte van sessie of een volmacht gevraagd, aldus de minister. Nuon is het met de (lagere) vaststelling van de gedeclareerde kosten niet eens en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Het bedrijf voert aan dat hij bij het uitkeren van de energiepremies heeft voldaan aan de subsidieverplichtingen van de Tijdelijke regeling energiepremies. De zaak is op 20 april van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608869/1
(Weigering college B&W Putten om op te treden tegen bierketen) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Putten om handhavend op te treden tegen de bierketen in de gemeente. De bierketen zijn voornamelijk gevestigd in kleine onderkomens op het platteland, zoals schuren en stacaravans. De Afdeling West Veluwe van het Koninklijk Verbond van Ondernemers in het Horeca- en aanverwante Bedrijf Horeca Nederland heeft de gemeente om de handhaving verzocht. Het Verbond is van mening dat horecaondernemers in Putten oneerlijke concurrentie ondervinden van de bierketen. De rechtbank in Zutphen heeft het beroep van het Verbond van Ondernemers tegen de weigering gegrond verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur van Putten de Afdeling West Veluwe van het Koninklijk Verbond ten onrechte niet als belanghebbende aangemerkt. Het gemeentebestuur van Putten moet van de rechtbank een nieuw besluit nemen op het verzoek om op te treden tegen de bierketen in de gemeente. Het gemeentebestuur is het hier niet mee eens en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. In Nederland zijn er overigens naar schatting 2500 soortgelijke bierketen. Het is de eerste keer dat een juridische procedure bij de Raad van State wordt gevoerd over eventueel handhavend optreden tegen de keten. De zaak is op 29 mei van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608913/1
(Bouwvergunning multifunctioneel centrum in Oosterbeek) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Renkum heeft verleend aan de Pluryn Werkenrode Groep voor een multifunctioneel centrum aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. In het centrum moet een behandelcentrum en een polikliniek komen voor kinderen met een verstandelijke handicap. Op het terrein staat al een orthopedagogisch centrum van de J.P. Heijestichting. Meerdere omwonenden zijn tegen het centrum, zij zijn van mening dat het bouwplan in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Het centrum kan naar hun mening niet op één lijn worden gesteld met een sanatorium, zoals het gemeentebestuur stelt. Daarnaast voeren zij aan dat de welstandscommissie heeft nagelaten een oordeel te geven over de aanvaardbaarheid van de bouwlocatie. De zaak is op 3 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200609150/1
(Milieuvergunning voor rundvee- en nertsenhouderij in Huissen) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard heeft verleend voor een rundvee- en nertsenhouderij aan het Looveer in Huissen. De Vereniging Milieu-Offensief is het niet eens met deze vergunning en is in beroep gekomen bij de Raad van State. De vereniging betwijfelt of de geluidsvoorschriften in de milieuvergunning toereikend zijn. Ook is volgens haar het voorschrift dat bepaalt dat mestkelders mestdicht moeten zijn niet duidelijk. De zaak is op 25 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200700485/1
(Ontheffing Flora- en Faunawet voor nieuwbouw glastuinbouwbedrijf in Meijel)
Uitspraak over het besluit van de minister van LNV om ontheffing te verlenen van de verbodsbepalingen in de Flora- en Faunawet om nesten, holen of verblijfplaatsen van steenuilen te beschadigen of te verstoren. Dit verzoek is gedaan door een ondernemer die twee chrysantenkwekerijen wil vestigen in Meijel, binnen het concentratiegebied glastuinbouw "Platveld". Het terrein waar hij het bedrijf wil vestigen, betreft een territorium voor steenuilen, waarvan met de vestiging ruim zeven hectare foerageergebied wordt verstoord. Voor het verloren gaan van natuurwaarden zal compensatie plaatsvinden. De Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie IVN in Meijel en de Afdeling Helden e.o. van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie zijn tegen het besluit van de minister van LNV. Zij voeren onder meer aan dat in het besluit ook de bescherming van vleermuizen in het gebied had moeten worden meegenomen. Ook zijn er volgens hen alternatieve locaties voor de nieuwbouw van het glastuinbouwbedrijf. De zaak is op 18 juni van dit jaar op zitting behandeld.