Gemeente Enkhuizen

25 Juli 2007

Verordening VROM Startersregeling Enkhuizen

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 3 juli 2007 de Verordening VROM Startersregeling Enkhuizen vastgesteld. De verordening treedt met terugwerkende kracht met ingang van 1 juli 2007 in werking.

De Verordening borduurt voort op de Verordening Stimuleringsfonds Startersregeling Enkhuizen 2004. Het verschil is dat het ministerie van Volkshuisvesting voor 50% in iedere door de gemeente toegekende VROM Starterslening participeert. Hierdoor kan gedurende de periode dat het VROM-budget toereikend is meer starters aan een geldlening worden geholpen.

* De belangrijkste verschillen met de regeling uit 2004 zijn, dat: de hoofdsom van de VROM Starterslening maximaal 20% van de kosten voor het in eigendom verkrijgen van de woning mag bedragen;
* de onverenigbaarheid van toekenning van een VROM Starterslening in combinatie met koopsubsidie op grond van de Wet bevordering eigen woningbezit (BEW).

Wie komen in aanmerking voor een VROM Starterslening Kopers die voor het eerst een koopwoning willen kopen en die aan bepaalde in de verordening opgenomen voorwaarden voldoen kunnen met ingang van 1 juli 2007 in aanmerking komen voor een VROM Starterslening. De voor het eerst te kopen woning kan zowel een nieuwbouwwoning, een bestaande koopwoning of uw huidige huurwoning zijn.

Die voorwaarden zijn:

- De starter dient op het moment van de aanvraag in Enkhuizen minimaal een jaar zelfstandig een huurwoning te bewonen of in Enkhuizen minimaal een jaar inwonend te zijn;

- Het bruto jaarinkomen van het huishouden mag niet hoger zijn dan 40.000,-;

- De kosten voor het verkrijgen in eigendom van de woning mag niet hoger zijn dan 180.000,-.

- De starterslening kan alleen in combinatie met een eerste hypothecaire lening worden verkregen.

De maximale hoogte van de starterslening is 30.000,-. Het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget is totaal 1.000.000,-.Vanwege inmiddels verstrekte startersleningen is de stand van het budget op 1 juli 2007 ruim 430.000,-. Aangezien in het algemeen de maximum geldlening van 30.000,- wordt toegekend, kunnen door de participatie van het ministerie van Volkshuisvesting naar de huidige stand nog 28 kopers van een startwoning voor een lening in aanmerking komen.

De VROM Starterslening wordt verstrekt door de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) te Hoevelaken. In de Verordening is opgenomen dat startersleningen worden verstrekt in volgorde van binnenkomst van de aanvraag. Over de Starterslening worden de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaald. Na de eerste drie jaar kunt u bij het SVn een inkomenstoets aanvragen. Afhankelijk van uw inkomen betaalt u vanaf het vierde jaar een op uw inkomen aangepaste maandlast.

De Verordening VROM Startersregeling Enkhuizen ligt in het stadskantoor, Hoogstraat 11, ter inzage. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente, tel.: (0228) 36 01 00.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl