NEN


CEN Workshop Agreement levensduur energie-efficiency maatregelen

Het Europese normalisatie-instituut CEN heeft een rapport gepubliceerd dat de energiebesparinglevensduur ('saving lifetime') koppelt aan energie-efficiency maatregelen. Het initiatief tot afspraken over de Europese geharmoniseerde levensduur van deze maatregelen is medio vorig jaar genomen door CEN en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Aan de CEN Workshop Agreement (CWA) "Lifetimes in Energy Efficiency Calculations" hebben 38 experts uit 14 Europese landen deelgenomen. Binnen ruim een half jaar hebben zij overeenstemming bereikt over een lijst van 57 maatregelen. Van 28 daarvan is de
energiebesparing-levensduur geharmoniseerd en van 29 is een default value (conservatieve inschatting van de energiebesparing-levensduur door experts) bepaald.

Indien er geen geharmoniseerde levensduur is bepaald, kunnen landen op de volgende wijze de levensduur van een maatregel vaststellen:
- volgens een rekenmethode;

- met onderzoek;

- door te kiezen voor de default value.

De CWA is aangeboden aan de Europese Commissie ter vervanging van de bestaande lijst met "saving lifetimes", die opgenomen is in de energie-efficiency en energieservice directive.

Informatie
De CWA is gepubliceerd onder nummer CWA 15693:2007. Voor meer informatie: drs. Bert Dijkstra, consultant NEN-Energiewinning, telefoon (015) 2 690 108, e-mail energy@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
CWA 15693:2007 en (Norm)