Rijkswaterstaat

Persbericht

Nummer
45/BHID
Datum
25 juli 2007

Verbreding A4 tussen Zoeterwoude-Dorp en Hoogmade uitgesteld

Vandaag heeft de Raad van State het Tracébesluit voor de verbreding van de A4 tussen Zoeterwoude-Dorp en Hoogmade vernietigd. De werkzaamheden voor de verbreding van de A4 van 2x2 naar 2x3 rijstroken op dit deel van de A4 worden hierdoor uitgesteld voor onbepaalde tijd.

Er was beroep aangetekend tegen het tracébesluit, met name vanwege de luchtkwaliteit. Rijkswaterstaat heeft met het vaststellen van het tracébesluit in februari 2006 een luchtkwaliteitsonderzoek gedaan volgens de richtlijnen van het Besluit Luchtkwaliteit 2005. Op basis van jurisprudentie heeft de Raad van State geoordeeld dat het onderzoek onvoldoende was. Zo moet volgens de huidige inzichten het te onderzoeken gebied groter zijn. De gevolgen voor luchtkwaliteit voor de provinciale en locale wegen moeten meegenomen worden. Daarnaast moeten de gevolgen voor de langere termijn zónder verbreding van de A4 in kaart worden gebracht.

Rijkswaterstaat start zo snel mogelijk een nieuw onderzoek naar luchtkwaliteit. Met het onderzoek moet Rijkswaterstaat opnieuw aantonen dat de verbreding van de A4 voldoet aan het Besluit Luchtkwaliteit 2005. Vervolgens zal een nieuw tracébesluit moeten worden vastgesteld.

Rijkswaterstaat betreurt het dat niet kan worden gestart met de verbreding van de A4, een belangrijke stap in de aanpak van de fileproblematiek in de Randstad en het verbeteren van de leefbaarheid in de omgeving van de A4. Dagelijks passeren op dit traject 100.000 voertuigen. En deze stroom verkeer wordt ieder jaar groter.




Rijkswaterstaat