VVD


25-7-2007

Rutte: "kritiek voorspelbaar en niet juist"

Vanuit de PvdA en de academische wereld is met "verbijstering" gereageerd op uitspraken van VVD-leider Rutte dat Nederland een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens naast zich neer moet leggen.

Rutte noemt die kritiek "voorspelbaar" en "niet juist".

"Er wordt nu gedaan alsof de VVD de hele internationale rechtsorde naast zich neer wil leggen. Dat is natuurlijk onzin", aldus Rutte. "Wat de VVD bepleit, is dat het Kabinet de uitspraken van het Europese Hof niet grenzeloos interpreteert. Daarmee zouden CDA, PvdA en Christen Unie het strenge en rechtvaardige asielbeleid overboord gooien."

Vanzelfsprekend moet de uitspraak van het Hof ten aanzien van Salah Sheekh gevolgd worden. Dat wil zeggen: ten aanzien van de persoon Salah Sheekh; hij mag in Nederland blijven, zoals het Hof oordeelde. Rutte: "Maar deze uitspraak biedt geen basis voor het overboord zetten van het hele Nederlandse asielbeleid, zoals het kabinet nu van plan is. Dat is ons fundamentele kritiekpunt. Het Hof mag in dit ene geval oordelen. Daar is het voor opgericht, daar heeft het de bevoegdheid toe en daar hebben wij ons internationaal aan gecommitteerd. "

Rutte: "Maar het is aan de Nederlandse politiek om te bepalen wie in Nederland bescherming krijgt - niet aan een Hof in Straatsburg. Wij hanteren dus een strikte interpretatie van de uitspraak. Het staat een hoogleraar vrij een andere interpretatie voor te staan."

Over de gevolgen van deze uitspraak en de wijze waarop de regering hiermee om dreigt te gaan, heeft de VVD vlak voor het reces een overleg met staatssecretaris Albayrak aangevraagd. Zij beraadt zich nog op een antwoord. Rutte: "Het Generaal Pardon is al erg genoeg. De afspraken daarover met de gemeenten blijken keer op keer onduidelijk. Laten we hopen dat het kabinet wat dit betreft zijn zaakjes wel op orde heeft."

Over de kritiek van PvdA-kamerlid Wolfsen, dat de VVD de scheiding der machten zou willen afschaffen, zegt Rutte: "Het tegendeel is het geval. Het is eerder het Hof dat door zijn eigen territorium uit te breiden, de grenzen van de scheiding der machten lijkt op te zoeken. Het Hof in Straatburg is er om te oordelen in individuele zaken. Niet om landen op te dragen welke groepen wel en niet welkom zijn. Juist omdat de scheiding der machten ons zo na aan het hart ligt, stellen wij nu vraagtekens bij de manier waarop het kabinet gevolg geeft aan een individuele uitspraak van het Hof."

Woensdag 25 juli 2007