Vitamine K voorkomt verlies van botmassa


Nieuw onderzoek wijst Vitamine K aan als belangrijkste vitamine voor behoud van botmassa

OUD-BEIJERLAND, 20070725 -- Het traditionele Japanse ontbijtgerecht natto (gefermenteerde sojabonen) blijkt het risico op osteoporose (de aandoening die botbreuken veroorzaakt bij meer dan 80.000 mensen in Nederland) te verminderen. Natto bevat hoge concentraties vitamine. Van vitamine K is inmiddels bekend dat het een belangrijke rol speelt bij het behoud van gezonde botten. Uit een placebogecontroleerde studie van onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht[1], bleek dat Vitamine K2 helpt bij het verbeteren van de hoeveelheid botmineraal en de breedte van het heupbot. Daarom zou deze relatief onbekende vitamine kunnen helpen bij het voorkomen van aan osteoporose gerelateerd botverlies bij vrouwen na de menopauze.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Osteoporosis International', volgde 325 vrouwen na de menopauze gedurende een periode van 3 jaar. Hierbij werd de hoeveelheid botmineraal, de breedte van de nek van het femur (de plaats waar het dijbeen het vaakst een fractuur oploopt) en de dichtheid van het botmineraal aan het begin en het einde van elk jaar gemeten.

Uit de resultaten bleek dat vitamine K2 de hoeveelheid botmineraal en de breedte van de nek van het femur verbeterde ten opzichte van de placebogroep. In de placebogroep werd een verlies van 1,5% aan botsterkte per jaar gemeten.

Dr. Leon Schurgers die het onderzoek leidde merkt op dat vitamine K van oudsher bekend is vanwege het feit dat het helpt bij het stollen van bloed.
Deze recente test toont aan dat vitamine K2 tevens een cruciale rol speelt bij het behoud van gezonde botten.

Vitamine K2 stelt het lichaam in staat om calcium om te zetten in gezonde botmassa en daardoor kan het middels het verbeteren van de gezondheid van de botten bijdragen aan het voorkomen van aan osteoporose gerelateerde botbreuken juist op de kritieke plaatsen.

Dit onderzoek ondersteunt een eerdere Japanse studie waaruit bleek dat de consumptie van natto helpt om de dichtheid van botmineraal te verbeteren bij vrouwen in de postmenopauze.

Volgens onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift 'Nutrition'[2], stelden de wetenschappers vast dat er een belangrijk verband bestond tussen het voorkomen van heupfracturen en de consumptie van natto. Dit suggereert dat een verhoogde inname van natuurlijke vitamine K2 kan bijdragen aan het voorkomen van aan osteoporose gerelateerde fracturen.

Bladgroenten en gefermenteerde zuivelproducten bevatten lage concentraties vitamine K en het Westerse dieet is gemiddeld arm aan vitamine K.
Natuurlijke vitamine K2 uit het Japanse natto is nu exclusief verkrijgbaar in Nederland en België als voedingssupplement onder de merknaam MenaQ7.
MenaQ7 bevat tevens vitamine D. Vitamine D kan helpen bij de opname van calcium uit voedsel.

Noot:
De driejarige studie door onderzoekers van de Universiteit van Maastricht onderzocht de rol van Vitamine K2 met gebruikmaking van synthetische Vitamine K2, ook wel Menaquinon-4, of MK-4.
Terwijl de trial nog in volle gang was, bleek uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Blood van de American Hematology Society dat de natuurlijke vorm van Vitamine K2, bekend als Menaquinon-7(MK-7)de effectievere vorm van Vitamine K is, dankzij de langere ketenstructuur[3]. MK-7 heeft een halfwaardetijd van drie dagen, hetgeen langer is dan die van alle andere vormen van Vitamine K, terwijl de halfwaardetijd van synthetische Vitamine K2 (MK-4) slechts 3 uur bedraagt.
In het licht van dit nieuwe onderzoek is de MK-7 versie van Vitamine K2 de logische keuze om toe te passen in een Vitamine K2 supplement.


Referenties:
[1] Knapen, M.H., L.J. Schurgers, and C. Vermeer, Vitamin K(2) supplementation improves hip bone geometry and bone strength indices in postmenopausal women. Osteoporos Int, 2007. 18(7): p. 963-72.
[2] Ikeda, Y., M. Iki, A. Morita, et al., Intake of fermented soybeans, natto, is associated with reduced bone loss in postmenopausal women: Japanese Population-Based Osteoporosis (JPOS) Study. J Nutr, 2006. 136(5): p. 1323-8.
[3] Schurgers, L.J., K.J. Teunissen, K. Hamulyak, et al., Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7. Blood, 2007. 109: p. 3279-83.