Nationale Hoorstichting introduceert nieuwe kinderhoortesten


Gehoorschade bij kinderen dient voorkomen te worden

LEIDEN, 20070725 -- Het televisieprogramma Eénvandaag presenteert 25-7-2007 de nieuwe kinderhoortesten van de Nationale Hoorstichting. Deze testen, ontwikkeld door het Audiologisch Centrum van het LUMC, zijn gemaakt met medewerking van kinderboekenschrijvers Edward van de Vendel, Bibi Dumon Tak, en met zangeres Sita. In Museum Boerhaave te Leiden onthult Edward van de Vendel `zijn' kinderhoortest.

Met de introductie van deze nieuwe testen, mogelijk gemaakt door het Centraal Fonds RVVZ, hoopt de Nationale Hoorstichting een bijdrage te leveren aan het voorkomen van gehoorschade bij kinderen.

Kinderen en jongeren komen steeds vaker in aanraking met schadelijk geluid. Het langdurig luisteren naar harde muziek via mp3-spelers, in discotheken en op popconcerten kan ertoe leiden dat het gehoor onherstelbaar beschadigd wordt. In het kader van voorlichting en bewustwording heeft de Nationale Hoorstichting voor kinderen en jongeren diverse interactieve hoortesten ontwikkeld. Het gaat hierbij om www.kinderhoortest.nl en www.oorcheck.nl Via deze interactieve testen kunnen kinderen en jongeren binnen enkele minuten nagaan hoe het gesteld is met de kwaliteit van hun gehoor.

Herman ten Berge, directeur Nationale Hoorstichting:"We maken ons met name zorgen over het gehoor van kinderen. Op steeds jongere leeftijd krijgen kinderen te maken met harde muziek. De kans op gehoorschade neemt daardoor toe. Omdat die schade blijvend is, heeft dat grote consequenties voor je verdere leven. Want zonder goed gehoor is het moeilijk functioneren in een samenleving waar alles draait om communicatie. We hopen met de nieuwe versies van de kinderhoortest waaraan bekende Nederlanders hebben meegewerkt, kinderen enthousiast te maken voor deze test waardoor nog meer kinderen deze test gaan doen. We hopen ook dat kinderen daardoor steeds zuiniger om zullen gaan met hun gehoor."
De kinderhoortest is een spraak-in-ruis-test waarbij de kwaliteit van het binnenoor wordt gescreend. Het is een test met negen illustraties. De woorden bij deze illustraties worden met wisselende ruis aangeboden. Aangeklikt dient te worden welk woord gehoord wordt.

Sinds de introductie hebben ruim 90.000 kinderen de kinderhoortest gedaan. In 2006 was het aantal kinderen ruim 24.000. Van hen hoorde 63,9% goed, 13,6% onvoldoende en 22,4% slecht. Het is waarschijnlijk dat de test vaak gedaan wordt door kinderen die van zichzelf al weten dat ze niet zo goed horen.





Nationale Hoorstichting