Ingezonden persbericht

15 JAAR OPERA SPANGA
DAAROM
EEN OPERA EN EEN OPERAFILM

Repetities 10 juni van start gegaan
Van 25 juli t/m 5 augustus 2007 kan er in Spanga voor de 15e keer genoten worden van opera. Vanaf 10 juni as. wordt te Spanga een aanvang gemaakt met de repetities voor Gods Videotheek, een nieuwe opera geschreven door Monique Krüs. Het lustrum wordt bovendien gevierd met de nieuwe operafilm Samson and Delilah.

HET IS HET CHINESE JAAR VAN HET VARKEN. TIJD VOOR DE BALANS!

GODS VIDEOTHEEK, een multimedia opera, gemaakt in opdracht van Opera Spanga. Compositie Monique Krüs, libretto Irma Achten.

Gods Videotheek stelt de centrale plaats van de mens op aarde ter discussie. Streng, doch lichtvoetig wordt in dit werk de vraag gesteld waarom de mens zichzelf als middelpunt ziet en waar deze positie hem en de wereld heeft gebracht.

Muzikale leiding Arjan Tien. Regie Corina van Eijk. Productie Maartje de Wit.
Met: Klara Uleman, Wil van der Meer, Monique Krüs en Martijn Sanders e.v.a.

HET EEUWENOUDE THEMA VAN LIEFDE DIE ZICH IN HAAT, IN OORLOG KEERT:

SAMSON AND DELILAH, Opera Spanga's tweede Operafilm.
Compositie Camille Saint-Saëns (1877), libretto Ferdinand Lemaire.

Met deze operafilm zet Opera Spanga een menselijk oorlogsdrama neer, een drama dat aantoont dat aan de grote gruwelen van de oorlog vaak persoonlijke kwetsuren ten grondslag liggen.

Muzikale leiding David Levi. Music Producer Attie Bauw. Camera Tinus Holthuis. Regie Corina van Eijk.
Productie Maartje de Wit/Corina van Eijk.
Met: Charles Alves da Cruz, Klara Uleman, Peter Michailov, Mourad Amirkhanian, Vincent Le Texier, Charlotte Besijn, Maaike Widdershoven,
Wil van der Meer e.v.a.

Vanaf 9 augustus ook in de bioscopen te zien.
Distributie: Cinema Delicatessen

Foto: Dinand van der Wal

Locatie
In een tent op een weiland op de Spangahoekweg 47 te Spanga (Friesland). Parkeren kan in het weiland t.o. Spangahoekweg 47, 8482 KL in Spanga. Hier vandaan is het een paar minuten lopen.

Data
Voorstellingen op: 25, 27, 28, 29, 31 juli en 2 t/m 5 augustus 2007. Aanvang 19.30 uur.
Reserveren: www.operaspanga.nl, telefonisch op 0561 475 472. Aanvang 19.30 uur.
Entreekaarten: E 60,-.
Eigen stoelen meenemen is niet toegestaan. Mindervaliditeit s.v.p. bij reservering vermelden.

Gods Videotheek
De ontdekking van Copernicus dat de aarde niet het middelpunt van het heelal is, heeft toentertijd de christelijke wereld op zijn grondvesten doen trillen. Maar wat is er los getrild? De positie van de mens bleef verankerd. Onveranderd bleef zij zichzelf als middelpunt zien. In deze nieuwe opera wordt de verhouding tussen god, mens en dier herzien. Is onze positie wel aangenaam, wel legitiem? Is onze macht op maat gemaakt en is deze maat draaglijk voor onze omgeving?

De drie hoofdpersonen, aanwezig op een farmaceutisch congres, komen al aan het begin van de opera op gewelddadige wijze om het leven. Het vacuüm na hun dood wordt opgevuld door Joseph Kiss, filiaalhouder van Gods Videotheek. Zonder mededogen vertoont hij het drietal beelden van hun leven, die op talloze banden zijn vastgelegd. Zij zijn beslist niet gecharmeerd van hun verschijning op beeld. De confrontatie met hun leven, waar in dit geval de dieren het moeten ontgelden, zorgt voor hoogoplopende, onderlinge spanningen.

Opera Spanga ziet het als haar taak om thema's die leven te transponeren naar het medium Opera. Dit medium bezit leven, maar wil ze levend blijven, dient ze door kwesties die nu spelen gevoed te worden. Het initiëren van nieuw werk ziet Opera Spanga als een belangrijke taak.

Samson and Delilah
Samson, die lijkt te beschikken over een onuitputtelijke kracht daar hij zijn volk keer op keer naar de overwinning leidt, wordt verleid door een schoonheid uit het volk van de vijand; Delilah. Hoe hij ook probeert deze vrouw uit z'n leven te bannen, het lukt hem niet. Ze overmeestert hem met haar charme en ontfutselt, in het heetst van het liefdesspel, zijn geheim. Zijn kracht verdwijnt onmiddellijk. Machteloos verwordt hij tot speelbal van zijn vijand.
Delilah benut iedere gelegenheid om Samson, ter meerdere eer en glorie van zichzelf en ten overstaan van haar gehele volk, te vernederen. Maar God is Samson niet vergeten, nog éénmaal geeft Hij hem zijn oude krachten terug. Samson ziet kans met een laatste krachtinspanning zichzelf en de vijand de ondergang in te sleuren.

Deze operafilm, die strak staat van liefde en haat, vindt zijn decor in kapotgeschoten huizen, in wrakstukken van auto's en op dorre vlakten.

Op http://www.operaspanga.nl/watkomter.html kunt u de trailer bekijken.

Overig
Vanaf 17.30 uur is er de gelegenheid om op het opera terrein te eten, verzorgd door Hotel-Restaurant Tjongervallei, Delfstrahuizen.
Voor wie graag wat meer tijd in Friesland wil doorbrengen zijn er dagelijks wandelingen onder leiding van een IVN gids en ook kan men kan zich opgeven voor een boottocht. Voor meer informatie zie www.operaspanga.nl.

Contact
Voor meer informatie, interviews, perspremiere (12 juli) en fotomateriaal: Maartje de Wit
0561 - 475472 / 06 - 18943465 / maartje@operaspanga.nl

Bestellijst PERSKAARTEN LUSTRUM OPERA SPANGA

Opera Gods Videotheek & Operafilm Samson and Delilah

Naam organisatie / bedrijf:

Naam :

Adres :

Postcode en plaats :

Telefoonnummer :

Emailadres :

Ik ontvang 1 / 2 perskaarten voor het lustrum van Opera Spanga. Graag wil ik deze perskaarten besteden op:

0 25 juli (première)
0 27 juli
0 28 juli
0 29 juli
0 31 juli
0 2 augustus
0 3 augustus
0 4 augustus
0 5 augustus

Perskaarten worden niet toegestuurd, deze kunt u vóór de voorstelling aan de kassa op locatie afhalen.

Een trailer van Samson and Delilah is te bekijken op www.operaspanga.nl

De film Samson and Delilah wordt op 29 juli om 15:30 met Friese ondertitels vertoond.

Voor een bestelling van betaalde kaarten kan men terecht op www.operaspanga.nl of op 0561 - 475 472.

Stuur deze bestellijst naar: maartje@operaspanga.nl
Of naar:
Stichting Spanga het Verona van Weststellingwerf
p/a Kempenaerstraat 11
1051 CJ Amsterdam

De kaarten liggen dan op de betreffende dag voor u klaar.

---- --