Stichting tegen Vrouwenhandel ontstelt over veroordeling bij verstek

26/07/2007 15:40



Stichting tegen Vrouwenhandel



Met verbijstering heeft STV, de Stichting tegen Vrouwenhandel, kennis genomen van het bericht, vandaag in verschillende dagbladen, over de veroordeling bij verstek van een Loverboy.

De man, die zijn vriendin vijf jaar lang als prostituee liet werken, haar bedreigde, haar mishandelde met onder meer een verhitte spies en haar dwong na vijf maanden zwangerschap abortus te plegen mocht zijn veroordeling thuis afwachten; hij ging ervandoor. Naast zijn ex-vriendin getuigden ook twee andere slachtoffers van de loverboy; hierbij ging het om mishandeling en het veroorzaken van schulden.

Hoe is het mogelijk dat iemand die verdacht wordt van zulke zware delicten en een veroordeling van 12 jaar toebedeeld krijgt, niet in voorarrest zit, maar zijn veroordeling thuis mag afwachten?

Op zich zelf roept dit al vraagtekens op, maar het is ook absoluut onverteerbaar ten opzichte van de drie slachtoffers die een getuigenis hebben afgelegd tegen de man, terwijl hij op vrije voeten is. STV maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van de slachtoffers.

Mensenhandel staat hoog op de nationale en internationale agenda, 18 oktober is onlangs door de Europese Commissie uitgeroepen tot 'Anti-Mensenhandeldag'.

Zolang het mensenhandelbeleid en de uitvoering van dit beleid blijft steken in loze prioriteiten en papieren voornemens schiet de Nederlandse overheid ernstig tekort. Mannen, zoals deze loverboy, kunnen hun mensonterende praktijken voorzetten en slachtoffers zullen de rest van hun leven vogelvrij zijn.

STV pleit ervoor om de beleidsvoornemens daadwerkelijk om te zetten in concrete acties en daden: o Zorg dat er voldoende kennis is over een dergelijk zwaar delict als mensenhandel. o Zorg dat er voldoende capaciteit is om opsporingsonderzoeken te doen en daders te pakken. o Zorg dat de getuigenbescherming voor slachtoffers gewaarborgd is. o En zorg vooral ook dat de slachtoffers de hulp en begeleiding krijgen waar zij recht op hebben en dat zij een nieuwe toekomst kunnen bouwen in een veilige omgeving.





http://www.mensenhandel.nl