Technische Universiteit Eindhoven

26-07-2007: EURO Award voor promotie-onderzoek TU Eindhoven

Beste Europese proefschrift Operations Research van dr.ir. Bram Kranenburg MTD

Het beste proefschrift op het gebied van Operations Research aan een Europese universiteit is van de hand van dr.ir. Bram Kranenburg MTD uit Helmond. Hij promoveerde eind vorig jaar aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) tot doctor in de technische wetenschappen. Deze week heeft Kranenburg tijdens de Europese conferentie over Operations Research in Praag de prijs in ontvangst genomen.

Er waren in totaal 28 proefschriften genomineerd voor deze onderscheiding. Tijdens de conferentie hebben drie onderzoekers in een finale gestreden om de EURO Doctoral Dissertation Award. Bram Kranenburg kwam als beste uit de bus met zijn dissertatie Spare parts inventory control under system availability constraints. De onderscheiding bestaat uit een geldbedrag van duizend euro en een oorkonde. Hij is als consultant in dienst van het adviesbureau CQM in Eindhoven.

In zijn proefschrift beschrijft Kranenburg een nieuwe planningsmethode, die een slimmere voorraadbeheersing van reserveonderdelen mogelijk maakt. De methode gaat uit van een verregaande samenwerking tussen verschillende magazijnen. De methode zorgt ervoor dat de planning van de voorraden voor alle onderdelen in meerdere magazijnen geïntegreerd verloopt. Zo kan de voorraad worden verlaagd en de wachttijd op reserveonderdelen worden verkort. Dit is mogelijk dankzij de fundamentele wiskundige modellen van Bram Kranenburg.