Nieuw-Vlaamse Alliantie


Van administritis naar @ministratie krijgt steun (26/07/07)

Op 30 mei stelden dr. Louis Ide en Geert Bourgeois het N-VA actieplan Van administritis naar @ministratie voor. Dit plan pleit voor de invoering van elektronische ziekenbriefjes en voor het invoeren van een elektronisch dossier per patiënt. Volgens de berekeningen van Ide en Bourgeois zou het plan in Vlaanderen alleen al zorgen voor een besparing van ruim 120 miljoen euro.

Deze berekening wordt vandaag door De Huisarts bevestigd. Uit een haalbaarheidsstudie waaraan onder meer de VUB meewerkte, blijkt voor het hele land een besparing van 200 miljoen euro.

Louis Ide: Het invoeren van elektronische ziekenbriefjes is perfect haalbaar. Met behulp van een vernieuwde versie van de SIS-kaart die eraan komt, kan de dokter zijn verrichte raadplegingen onmiddellijk elektronisch indienen bij het ziekenfonds. De patiënten krijgen het bedrag van de raadpleging, verminderd met het remgeld, een paar dagen later door hun ziekenfonds terugbetaald op hun rekening. Ook kan de arts de elektronische voorschriften invoeren in een elektronisch dossier per patiënt. Met de nieuwe SIS-kaart stapt de patiënt vervolgens naar de apotheker die kan inloggen op een gedeelte van het elektronisch patiëntendossier waar hij de voorgeschreven medicatie vindt.

Voorwaarde voor het systeem blijft evenwel het garanderen van de privacy, de keuzevrijheid van de patiënt inzake de apotheker waar hij naar toe gaat en dat een elektronisch voorschrift niet telefonisch besteld kan worden.

Auteur:
Senator N-VA
Dr. Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be