Greenpeace verstoort proef gentech-gewas

Uitzaaien van gemanipuleerde maiszaden tegengegaan

26 juli 2007

De Veluwe, Nederland -- 20 actievoerders van Greenpeace voorkomen vanmorgen dat stuifmeel van genetisch gemanipuleerde mais in het milieu belandt. Ze doen dat door de bloemen met stuifmeel te verpakken in plastic zakjes. Het maisveld, op de Veluwe nabij Arnhem, is afgezet met gevarenlint en er is een spandoek geplaatst met de tekst: `Zaai veilig of zaai niet'. De aangeplante gentechmaïs is een proef van het Ministerie van Landbouw. De milieuorganisatie protesteert met de actie tegen proeven op het open veld van maïs en andere gewassen waaraan kunstmatig genetische eigenschappen zijn toegevoegd.

Greenpeace is tegen de teelt van gentech-gewassen in de natuur. Genetische manipulatie is een onbetrouwbare techniek met onvoorspelbare gevolgen voor mens en milieu. Gentech-gewassen zijn een gevaar voor de soortenrijkdom van landbouwgewassen. Besmetting van conventionele en biologische gewassen door zaden van gentech-soorten is niet te voorkomen en onomkeerbaar. "Het is ongelofelijk dat na zoveel schandalen en mislukkingen het Ministerie van Landbouw gewoon doorgaat met dit soort proeven", zegt Sandra Schalk, campagneleider genetische manipulatie van Greenpeace Nederland.

De zogenaamde `coëxistentie', het naast elkaar telen van gentech-, gewone en biologische gewassen, is een fabeltje. In 2006 toonde Greenpeace met het rapport `Impossible Coexistence' aan, dat besmetting van conventionele en biologische gewassen door gentechmateriaal niet te voorkomen is. Het rapport beschrijft de situatie in Spanje, waar al enkele jaren commerciële teelt van gentechmais plaats vindt. Biologische boeren moesten als gevolg van besmetting hun hele oogst vernietigen.

De proeven met de gentechmais lijken bedoeld om de conventionele en biologische lanbouwsectoren ervan te overtuigen dat gentech-landbouw in Nederland mogelijk is zonder schade. Een stuurgroep met vertegenwoordigers van deze partijen hebben echter allen de huidige proefopzet afgewezen. De proef zelf is wetenschappelijk niet goed genoeg. Greenpeace vindt het ook onverantwoord om het gevaar van uitkruising te testen met het gevaarlijke gewas zelf.

Ook als met gentech-gewassen gemaakte producten vervoerd worden treedt steeds besmetting op. Recent heeft Greenpeace aangetoond dat een lading maisgluten uit de VS vervuild was met een illegale gentechmais, die in Europa niet toegestaan is. De lading bleek nog zeven andere gentechvarianten te bevatten. Het blijkt steeds weer onmogelijk om gentech-producten gescheiden te houden van niet-gentech-producten.

Contact informatie


---

Voor meer informatie en beeldmateriaal

André van der Vlugt, persvoorlichting Greenpeace Nederland 06-25031015 Sandra Schalk, campagneleider genetische manipulatie Greenpeace Nederland 06-29001140