VVD


27-7-2007

VVD en LibDems voorkomen uitstoting Liberale Internationale uit VN

De algemene vergadering van het Economisch en Sociaal Comité van de Verenigde Naties (ECOSOC) heeft in haar vandaag beëindigde sessie besloten de Liberale Internationale (LI) niet uit te stoten.

De Volksrepubliek China had zich voor uitstoting uit de VN beijverd omdat de LI, tijdens de bijeenkomst van de Mensenrechtenraad van de VN in maart jl. te Geneve, een lans had gebroken voor toetreding van Taiwan tot de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens China misbruikte de LI daarmee haar status als NGO binnen de VN. Volgens de LI is er niets onrechtmatigs gebeurd. In tegendeel. Het pleidooi om met Taiwan nauw samen te werken op gebieden als de bestrijding van SARS is een must in een globaliserende wereld en heeft geen politieke, alleen humanitaire betekenis.

Een intensieve lobby vanuit de VVD en de Britse Liberal Democrats, de Europese Partij van Liberalen en Democraten (ELDR) en de ALDE-fractie in het Europees Parlement, voorkwam dat de Chinese plannen realiteit werden.

VVD-buitenlandwoordvoerder en Deputy President van de Liberale Internationale Hans van Baalen wist, tezamen met de Britse Lord en LI President John Alderdice en de Duitse FDP-politicus Wolfgang Gerhard, de actieve steun van de Amerikaanse, Britse, Canadese, Duitse en Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken voor de LI te verzekeren.

Uiteindelijk besloot de ECOSOC de LI voor één jaar de schorsen als lid in plaats van de op de agenda staande uitstoting. Dit betekent dat de LI na een jaar automatisch weer volledig in alle rechten wordt hersteld. Bij uitstoting zou de LI pas na 3 jaar weer een lidmaatschapsaanvrage hebben kunnen indienen. Gegeven de pro-Chinese samenstelling van de ECOSOC was het zeer de vraag of die aanvraag ook gehonoreerd zou worden. Vanuit deze praktische overwegingen gingen Van Baalen en Alderdice akkoord met het, onder andere, door Roemenië voorgestelde compromis.

Volgens Hans van Baalen toont de non-affaire rond eventuele Taiwanese deelname aan de WHO aan dat China haar invloed gebruikt en misbruikt om de internationale steun voor mensenrechtenactivisten in Hong Kong, Macau, Tibet en Taiwan en op het Chinese vasteland zelf te bemoeilijken en tegen te gaan. Alle middelen zijn daarbij geoorloofd: politieke, diplomatieke, economische, financiële en militaire pressie in alle toonaarden.

Hans van Baalen wil als inkomend LI-voorzitter de steun aan Taiwan cs voortzetten want daarmee wordt China, volgens hem, gedwongen met Taiwan te onderhandelen zonder de mogelijkheid haar wil met alle middelen, ook militaire, op te leggen.

27 juli 2007