Politie Friesland

Politierberichten van vrijdag 27 juli

Fryslan, 27-07-2007 * Politieberichten donderdag 26 juli 07.00 uur t/m vrijdag 26 juli 07.00 uur

Grou: aanvaring vrachtschip met vakantiewoning
De politie heeft vrijdagochtend assistentie geleverd tijdens een aanvaring tussen een vrachtschip een vakantiewoning. Er raakte niemand gewond. Het incident ontstond rond 04.30 uur toen de schipper (personalia onbekend) van het 105 meter lange vrachtschip in slaap viel en daardoor uit koers raakte. Het schip voer ter hoogte van het eiland 'It Burd' de wal op, en raakte daar een vakantiehuisje wat daardoor volledig vernield werd. In de woning lag een gezin met twee kinderen slapen. Zij kwamen met de schrik vrij. Het doorgaande scheepvaartverkeer raakte niet gestremd. De politie te water van de KLPD stelt een nader onderzoek in.

Sneek: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen De politie heeft woensdagavond op de Oude Opperhuizerweg de rijbewijzen van twee motorrijders ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. Een motoragent zag het tweetal, een 37-jarige inwoner van Broek op Langedijk en een 36-jarige inwoner van Zuid-Scharwoude met grote snelheid de rotonde van Joure nemen. De twee motorrijders gingen vervolgens met grote snelheid richting Sneek. Tijdens deze rit werden snelheden ver boven de 200 kilometer per uur bereikt. Na veel moeite kon de motoragent een snelheidsmeting verrichten. Het duo werd geklokt met een snelheid van 200 kilometer per uur. Na correctie werd dit een snelheid van 185 kilometer per uur. De twee motorrijders kregen op de Oude Opperhuizerweg een stopteken, waarna van beide bestuurders het rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Echtenerbrug: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Turfkade. In de nacht van woensdag op donderdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit het pand werden twee kluizen met daarin een geldbedrag weggenomen. Namens het bedrijf deed een 41-jarige inwoner van Echtenerbrug aangifte.

Wjelsryp: automobilist overleden na verkeersongeval
Een 69-jarige automobilist uit Grootebroek is donderdagochtend na een verkeersongeval op de Suderpolderwei in kritieke toestand per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De man was eerder die ochtend betrokken geraakt bij een aanrijding op de N384. Bij het oversteken van Suderpolderwei richting de Westerein verleende hij vermoedelijk geen voorrang aan een 18-jarige automobilist uit Wjelsryp en een aanrijding was het gevolg. Een omstander verleende direct eerste hulp, waarna de bestuurder uit Grootebroek door de brandweer uit zijn voertuig werd gehaald. De man werd in kritieke toestand per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is het slachtoffer later die ochtend aan zijn verwondingen overleden. De bestuurder uit Wjelsryp kwam met de schrik vrij.

Franeker: fietser gewond door val
De politie heeft donderdagmiddag aan de Ijsbaanweg assistentie geleverd tijdens een eenzijdig ongeval van een fietser. Een 30-jarige inwoner van Almere raakte gewond toen hij van zijn fiets viel en met zijn hoofd de stoeprand raakte. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance naar het ziekenhuis van Sneek gebracht.

Britswert: personenauto gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto die aan het Jeth geparkeerd stond. De rode Mercedes met het kenteken JX-RB-51, is vrijdagnacht weggenomen. De auto was niet afgesloten en de sleutels zaten in het contact. Een 46-jarige inwoner van Britswert deed aangifte.

Sijbrandahuis: rijden tijdens ontzegging
De politie heeft woensdagmiddag aan de Birdaarderstraatweg een 38-jarige automobilist uit Metslawier aangehouden. De man viel de surveillerende agenten op door zijn rijgedrag. Hij droeg geen autogordel en haalde een personenauto in die zich aan de maximumsnelheid hield. Tijdens de controle bleek dat de verdachte een rijontzegging heeft. Voor alle zaken is proces-verbaal opgemaakt.

Schartsterbrug: verdachte met drugs aangehouden
De politie heeft donderdagavond aan de Haulstersingel een 27-jarige inwoner van Scharsterbrug aangehouden inzake bezit softdrugs, belediging en verzet. De politie kwam ter plaatse na een melding van een man die in de berm lag. Toen de agenten de man aanspraken kwam de man overeind. Er werd een proces-verbaal aangezegd voor openbare dronkenschap. De verdachte was het daar niet mee eens en gedroeg zich recalcitrant. Tijden de fouillering troffen de agenten een flesje GHB aan. De verdachte is voor verhoor naar het bureau gebracht. Tijdens de rit bespuugde hij de agenten en uitte hij verbale beledigingen. Daar is proces-verbaal opgemaakt. De man is ingesloten.

Leeuwarden: bromfietser gewond door aanrijding
De politie heeft donderdagmiddag aan de Engelsestraat assistentie verleend tijdens een aanrijding tussen een personenauto en een bromfiets. Het ongeval ontstond toen de 17-jarige bromfietser uit Leeuwarden vanaf de Tesselschadestraat in de richting van de Harlingerstraatweg reed. Een 59-jarige automobilist reed vanaf de Westersingel in de richting van de Bildtsestraat over de Molenstraat. De botsing tussen de bromfietser en de personenauto ontstond op de kruising van de Molenstraat en de Engelsestraat. De bromfietser raakte gewond. Hij is met onbekend letsel per ambulance naar het MCL gebracht.