Wereld Natuur Fonds Nederland

WNF neemt met Amazone-wagen deel aan Zomercarnaval

Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) stort zich zaterdag 28 juli op swingende wijze in het feestgedruis van het Zomercarnaval in Rotterdam. De natuurbeschermingsorganisatie is met een eigen Amazonewagen - temidden van tientallen Caribische en Zuid-Amerikaanse carnavalsgroepen - een opvallende deelnemer aan de 2,6 km lange straatparade door de stad. De wagen staat in het teken van de Amazone, het prachtige tropisch regenwoud waarvoor het WNF dit jaar wereldwijd actie voert.

Met de wagen wil het WNF het publiek langs de route - er wordt bijna 1 miljoen mensen verwacht - oproepen en inspireren om zich in te zetten voor de bescherming van de Amzone. Op de wagen dansen vijf kleurrijke danseressen. Zij worden daarbij begeleid door dj Sabroso (Alcindo Silva). De wagen is versierd met een grote, gestyleerde letter A, het campagnebeeld van de Amazone-campagne. Aan weerszijde van de wagen lopen en dansen vrijwilligers van het WNF uit Rotterdam, Gouda en Zoetermeer. Zij dansen een speciaal voor deze dag gemaakte Amazone-dans. Op het grote scherm op de Coolsingel is een aanstekelijk Amazonefilmpje te zien met muziek van 'Follow the leader', dat ook in virale vorm op internet circuleert.

De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld en strekt zich uit over acht Zuid-Amerikaanse landen. Nergens ter wereld leven zo veel verschillende soorten vogels en zoetwatervissen. Ook miljoenen mensen in de Amazonelanden zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van wat de jungle te bieden heeft. Maar de Amazone wordt bedreigd door houtkap ten behoeve van weidegrond en sojaplantages. Per minuut verdwijnen vier voetbalvelden Amazone-woud. Daarom wil WNF een groot aantal beschermde en duurzaam beheerde gebieden tot stand brengen met een totoale oppervlakte van 15,5 keer Nederland.

Johan van de Gronden, algemeen directeur: "Voor ons is het Zomercarnaval een uitgelezen kans om op een verrassende manier in contact te komen met een breed publiek en te vertellen over onze campagne. Veel toeschouwers en carnavalsgroepen hebben een binding met dit gebied, bijvoorbeeld omdat ze uit Brazilie of Bolivia komen. We willen hen de pracht van de Amazone laten zien. Nu is een groot deel van het woud nog intact. Laten we met z'n allen zorgen dat de Amazone ook in de toekomst blijft leven".

////////////////////