NEN


Europese standaard biorisk management voor laboratoria gepubliceerd

vrijdag 27 juli 2007, 11:29

Na intensief voorbereidend werk door de workshop, heeft CEN onlangs de CEN Workshop Agreement (CWA) over biorisk management in laboratoria op haar website geplaatst voor een commentaarperiode van 60 dagen. NEN voert het secretariaat van deze workshop.

De aanleiding om een CWA over Laboratory Biorisk Management te maken is dat er de laatste jaren een grote groei in laboratoriumfaciliteiten voor (micro)biologisch onderzoek is. De veiligheid van deze faciliteiten laat in veel gevallen echter te wensen over. Alleen al in China starten meer dan 300 laboratoria. Ook in andere Aziatische landen, Amerika en Europa is er een grote groei in het aantal laboratoria.

Op dit moment zijn er onvoldoende getrainde personen, procedures en protocollen beschikbaar om de veiligheid in deze laboratoria te borgen en veel landen hebben geen bioveiligheid- of biozekerheidstructuur. De procedures die er zijn bevatten vaak (zeer) gedetailleerde voorschriften, waardoor er weinig ruimte is voor innovatieve en lokale oplossingen voor specifieke problemen. Er is een grote behoefte aan een overkoepelend document in aanvulling op de al aanwezige informatie en structuur om de bioveiligheid te vergroten. De CWA waaraan nu gewerkt wordt, wordt zo'n overkoepelend document. Het initiatief wordt breed gedragen, met financiering van onder andere de EU en steun van de WHO. Betrokken partijen zijn onder andere industrie, universiteiten en overheden uit Europa, maar ook bijvoorbeeld de VS, Australië en China.

Via de onderstaande link kunt u het document bekijken op de CEN Website en uw commentaar indienen. Het document is nog tot 25 september 2007 beschikbaar voor het publiek; de verwachting is dat de uiteindelijke CWA eind 2007 gepubliceerd zal worden. http://www.cen.eu/cenorm/businessdomains/technicalcommitteesworkshops/ workshops/ws31.asp

Raadpleeg voor meer informatie de website www.biorisk.eu of neem contact op met
Marcel de Vreeze: marcel.devreeze@nen.nl of Sophie Franssen: sophie.franssen@nen.nl