GAIA


Persbericht © GAIA

27 juli 2007

Oudenburg trekt toelating voor circus Rafaël in

ondermeer wegens inbreuken op de dierenwelzijnwetgeving

Oudenburg heeft de toelating aan Circus Rafaël om van 25 t.e.m. 29 juli voorstellingen te geven op het grondgebied van de West-Vlaamse stad ingetrokken, onder meer wegens niet naleving van de wetgeving inzake het welzijn van circusdieren. Dat heeft de stadssecretaris van Oudenburg in een mail aan GAIA meegedeeld. De stad Oudenburg heeft haar plicht gedaan, reageert GAIA tevreden.

GAIA had het stadsbestuur van Oudenburg gesignaleerd dat circus Rafaël op basis van vaststellingen in Zedelgem en De Haan de wet niet naleeft: o.a. geen wettelijk verplichte buitenverblijven voor de tijgers, binnenkooien te klein, geen verplicht zwembassin voor de tijgers, geen binnenbox voor paard en ook de binnen- en buitenverblijven voor andere dieren als lama's en dromedarissen onvoldoende en te klein of afwezig. Daarop won de stad verdere inlichtingen in die leidden tot de beslissing om de toelating in te trekken.

De dierenrechtenorganisatie roept de andere steden en gemeenten, die nog circussen met wilde dieren toelaten, op om aan circus Rafaël, dat zich niet houdt aan de wet, geen toelating voor een standplaats te geven. Nog beter is dat deze steden en gemeenten geen wilde dierencircussen meer toelaten zoals dat in 92 steden en gemeenten al het geval is.