SP opent meldpunt verhoging WAO en Wajong

27-07-2007 * De SP wil weten of volledig arbeidsongeschikten met een WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering erop vooruit zijn gegaan, zoals hen is beloofd. Het kabinet heeft een verhoging van 5% van deze uitkeringen per 1 juli 2007 aangekondigd. "Wij krijgen berichten dat dit kabinet grote groepen mensen blij heeft gemaakt met een dode mus," zegt initiatiefnemer en Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt. "Velen gaan er niet of nauwelijks op vooruit, bijvoorbeeld omdat de verhoging van hun uitkering leidt tot verlaging van hun aanvulling."

De SP ontvangt veel boze reacties naar aanleiding van de verhogingen. Vrijwel alle alleenstaanden met een Wajong-uitkering merken niets van de verhoging, zo blijkt. Ook WAO-ers die een uitkering hebben die lager is dan het minimum en een aanvulling ontvangen, hebben pech gehad. De verhoging wordt van de aanvulling afgetrokken en het netto resultaat is dus dat ze er geen cent bij krijgen. "Volledig arbeidsongeschikten die niet in staat zijn om eigen inkomsten te verwerven, worden keihard voor de gek gehouden door dit kabinet," aldus Paul Ulenbelt.

De SP-woordvoerder Sociale Zaken waarschuwde begin dit jaar al voor de effecten van toeslagen, aanvullingen en aanvullende uitkeringen. Hij zag al aankomen dat WAO-hiaat verzekeringen de verhoging teniet zouden doen. In april stelde hij al voor om de 5% verhoging een netto verhoging te laten zijn. Ook wilde hij de verhoging met terugwerkende kracht per 1 januari 2006 in laten gaan. "Maar het CDA en ook de PvdA, die tijdens de verkiezingen op leek te komen voor de belangen van arbeidsongeschikten, maakten een draai en steunden beiden moties niet."

Om snel een goed beeld te krijgen van de situatie vragen wij volledig arbeidsongeschikten met een WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering op om ons te melden wat de 5% verhoging voor hen in de praktijk oplevert. Wij zouden uw medewerking zeer op prijs stellen.

Zie ook:

* Meldpunt verhoging WAO en Wajong