ADO Den Haag

Openingsceremonie ADO Den Haag Stadion

Den Haag, zaterdag 28 juli 2007

In de aanloop naar de openingsceremonie van het nieuwe ADO Den Haag Stadion doen wij u hierbij achtergrondinformatie over het programma - dat 'Van en vóór de regio Haaglanden' als thema heeft - en een chronologisch overzicht van de realisatie van het nieuwe stadion toekomen.

DE INFORMATIE OVER DE OPENINGSCEREMONIE IS ONDER EMBARGO TOT ZATERDAG 28 JULI, 19.00 UUR

Met vriendelijke groet,

Tonny Dijkhuizen
Medewerker Communicatie / Persvoorlichter
ADO Den Haag
Postbus 32400
2503 AC Den Haag

T: +31 (0)70 - 30 54 507
F: +31 (0)70 - 30 54 599
M: +31 (0)6 - 51 397 657
E: t.dijkhuizen@adodenhaag.nl I: www.adodenhaag.nl

Openingsceremonie ADO Den Haag Stadion

Tijdschema openingsceremonie

17.00 uur Ontvangst genodigden en persvertegenwoordigers in centrale hal hoofdgebouw

19.00 uur Start officieel programma met clublied 'ADO, zet in uw krachten' Presentatie: Kees Jansma

19.05 uur Welkomstwoord door
Martin Verwoert (voorzitter Stichting Stadion Ontwikkeling) en Remmert Honig (directeur Ballast Nedam Bouw West)

19.10 uur Onthulling standbeeld Aad Mansveld op Haagse Heldenplein, op het speelveld omlijst met opkomst living statues Dario Fo

19.26 uur Officiële openingshandeling door burgemeester Wim Deetman, wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport Sander Dekker, Ruurd de Boer (voorzitter Raad van Commissarissen NV ADO Den Haag) en Piet van der Pol (algemeen directeur NV ADO Den Haag)

19.32 uur Openingstoespraak door burgemeester Wim Deetman

19.38 uur Optreden Nurlaila Karim met 'A Brand New Day'

19.50 uur Einde officieel programma

19.51 uur Presentatie ADO Den Haag Vrouwen

20.15 uur Eerste helft openingswedstrijd: ADO Den Haag - Haaglands elftal

21.00 uur Rust; optreden Yat Hong Gymnastic Association

21.15 uur Tweede helft openingswedstrijd: ADO Den Haag - Haaglands elftal

22.00 uur Interview Kees Jansma met hoofdtrainer Wiljan Vloet

22.15 uur Einde
Toelichting openingsceremonie

Thema
Het thema van de openingsceremonie is 'Van en vóór de regio Haaglanden'. Vanuit haar nieuwe stadion, centraal in de regio gelegen, wil ADO Den Haag uitgroeien tot een club voor geheel Haaglanden.

Presentator: Kees Jansma
Kees Jansma werkte in het begin van zijn carrière als schrijvend journalist voor diverse bladen. Daarna trad hij in dienst van de KRO waar hij onder andere het programma 'Sport op Vrijdag' presenteerde. In 1988 werd hij Chef Sport Televisie bij de NOS. Tevens werkte hij vele jaren voor NOS Langs de Lijn. Als presentator en commentator was Jansma bij vele Wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen voetbal aanwezig. Daarnaast werkte hij als presentator en commentator bij meerdere Olympische winter- en zomerspelen. Tevens schreef hij wekelijks een column in Voetbal International. In 1997 maakte hij de overstap naar Canal+ waar hij in 1998 Chef Sport werd. Van 2002 tot 2005 was Kees Jansma samen met Will Moerer directeur/eigenaar van WK Producties. WK Producties produceerde voor zowel Canal+ als SBS6 alle sportprogramma's en leverde daarnaast ook aan de NOS, RTL, BNN en de TROS. In 2005 werd WK Producties - dat twee jaar eerder werd uitgeroepen tot Mediabedrijf van het Jaar - overgenomen door Eyeworks en ging het bedrijf verder onder de naam Eyeworks Sport. Tegenwoordig is Kees Jansma presentator bij Sport1, adviseur van Eyeworks Sport en tevens perschef van het Nederlands elftal. Sinds zijn vroege jeugd is de nu zestigjarige Kees Jansma supporter van ADO Den Haag.

Living statues Dario Fo
Dario Fo, ondernemers in kunst uit het Westland, verbindt kunst en cultuur met impulsen uit de samenleving. Een verbinding die zorgt voor vernieuwing en voor groei bij mensen, bij ondernemingen en organisaties. Een verbinding die uitdaagt tot wederzijds respect en inspiratie. Door jarenlange ervaring kan Dario Fo een breed aanbod van kunst- en cultuurproducten leveren.

Tijdens de openingsceremonie omlijst Dario Fo de onthulling van het standbeeld van Aad Mansveld op het Haagse Heldenplein met de opkomst van 102 levende standbeelden, die historische voetballers uit de 102-jarige historie van ADO Den Haag uitbeelden. Dit schouwspel wordt visueel ondersteund door een videoprojectie van foto's van prominente spelers uit het verleden en de huidige selectie. Het laatste levende standbeeld symboliseert Aad Mansveld, ADO's in 1991 overleden clubicoon. Op hetzelfde moment onthult de familie Mansveld in aanwezigheid van John van Ringelenstein (voorzitter HFC ADO Den Haag) en beeldhouwer Loek Bos het bronzen standbeeld van Aad Mansveld op het Haagse Heldenplein. Aan het einde van dit onderdeel klinkt het door Elvis Presley - de favoriete zanger van Aad Mansveld - uitgevoerde internationale voetballied 'You'll never walk alone'. Bovendien zullen als eerbetoon aan Aad Mansveld en in het kader van 'Den Haag, internationale stad van recht en vrede' witte duiven worden losgelaten.

Officiële openingshandeling
De officiële openingshandeling wordt verricht door burgemeester Wim Deetman, wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport Sander Dekker, Ruurd de Boer (voorzitter Raad van Commissarissen NV ADO Den Haag) en Piet van der Pol (algemeen directeur NV ADO Den Haag). Na de openingstoespraak van burgemeester Deetman starten de vier heren gezamenlijk een videopresentatie, waarin de voor Den Haag en ADO Den Haag symbool staande ooievaar zich in een vlucht vanuit het Zuiderpark via de regio Haaglanden zal verplaatsen naar het nieuwe ADO Den Haag Stadion.

Nurlaila Karim
Nadat de ooievaar is geland in het nieuwe stadion, maakt musicalster en zangeres Nurlaila Karim haar entree met 'A Brand New Day', de titelsong van de musical The Wiz. Momenteel vertolkt Nurlaila Karim de hoofdrol van Dorothy in deze musical. Voor ADO Den Haag betekent het nieuwe stadion een nieuwe toekomst met nieuwe kansen, hetgeen uitstekend aansluit op de song 'A Brand New Day'.

Nurlaila Karim studeerde een jaar aan de Haagse Acteerstudio aangevuld met klassieke ballet- en zanglessen en een aantal jaren piano- en vioolles. Zij vertolkte de rol van Gigi in Miss Saigon, was te zien in het Musical Café (ShowBizCity) en zong in Sympho'99 met het Koninklijk Orkest van de Luchtmacht. Nurlaila speelde de rol van Carmen Diaz in Fame De Musical, de rol van Mimi in Rent en was in Rocky Over The Rainbow te zien als Dorothy. Vanaf 2001 zong ze in de Dinnershow Of The Centuries. Daarnaast was ze te zien in Musicals In Concert 2 en Musicals In Ahoy' 2004. Ook in 2006 maakt ze haar opwachting in Musicals in Ahoy'. Ze werkte mee aan She got Game. Nurlaila Karim speelde viool bij het Viotta-Jeugd Orkest, was lead zangeres op de cd The Light In The Darkness en in verschillende bands. Ze zong de titelsong van The Lion King II met Stanley Burleson. Tevens verzorgde ze de nasynchronisatie van de tekenfilm Lilo & Stitch. Verder spreekt ze de stem in van Stella het Stinkdier in 'Over the Hedge' van Dreamworks. Dit jaar brengt ze een cd uit voor kinderen met nationale en internationale kinderliedjes. Nurlaila werd tweede bij het Nationaal Songfestival (1998) met het nummer 'Alsof Je Bij Me Bent' en won in 2001 de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor haar rol in Rent.

ADO Den Haag Vrouwen
ADO Den Haag neemt, evenals AZ, sc Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II, vanaf dit seizoen deel aan de nieuw gevormde Eredivisie Vrouwen. Tijdens de openingsceremonie wordt de twintig speelsters tellende selectie aan het publiek gepresenteerd. Sarina Wiegman is hoofdtrainer van ADO Den Haag Vrouwen. Om doorstroming van talent vanuit de hoofdklasse naar de Eredivisie te garanderen, is ADO Den Haag een samenwerkingsverband aangegaan met Ter Leede. Aangezien Ter Leede afgelopen seizoen het landskampioenschap heeft behaald, mag ADO Den Haag Vrouwen van 9 tot en met 14 augustus aanstaande op de Faerøer Eilanden deelnemen aan de eerste kwalificatieronde van de UEFA Women's Cup. In groep A2 zijn het IJslandse Valur Reykjavík, het Finse FC Honka en het organiserende Klaksvíkar Ítróttarfelag de tegenstanders.

Selectie ADO Den Haag Vrouwen
Doel: Barbara Lorsheijd, Linda Martens
Verdediging: Mandy van der Berg, Dyanne Bito, Jeanine van Dalen, Monica Hoogendam, Esther Scheenaard en Leonne Stentler Middenveld: Sheila van den Bulk, Karin Legemate, Jody Poldervaart, Rianne Schorel, Chavelli Stolk en Jill Wilmot Aanval: Arlette Almeida, Nangila van Eyck, Geke Maat, Lenie Mendes Fernandes, Shirley Nederpel en Priscilla de Vos

ADO Den Haag - Haaglands elftal
Een wedstrijd tussen ADO Den Haag en het Haaglands elftal vormt de hoofdmoot van openingsceremonie. De uit Haaglandse topamateurs bestaande selectie is samengesteld en wordt gecoacht door Albert van der Dussen, trainer van het jaar 2006 van de regio Haaglanden. Van der Dussen was in het verleden als speler en als trainer onder meer verbonden aan de amateurs van ADO en zondaghoofdklasser VUC. Vanaf dit seizoen is de 42-jarige oefenmeester werkzaam bij Haaglandia. Naast van der Dussen bestaat de staf van het Haaglands elftal uit Carlos Roeleveld (assistent-trainer), Cock Jol (teammanager) en Jan van Leeuwen (verzorger).

Selectie Haaglands elftal
Doel: Patrick de Groot (Haaglandia), Lennert van Steenbergen (JAC) Verdediging: Michael Scholten (Noordwijk), Quincy Angelista (Voorschoten '97), Bart Freke (Rijnsburgse Boys), Remco van Winden (Nootdorp), Houssin Bezzai (Ter Leede) en Chris Goedschalk (Quick) Middenveld: Marko van de Knaap (Westlandia), Marcel Koning (HBS), Peter Maseland (Haaglandia), Bas Lensink (VUC), Marcel Pronk (Quick Boys) en Nick Keyzer (DHC). Aanval: Maikel Renfurm (Voorschoten '97), Marnix van der Gun (HVV), Marco di Siervi ('s-Gravenzandse VV), Patrick Duarte (FC Lisse), Steve Kenepa (VUC) en Dave Buytelaar (VELO).

Bij de totstandkoming van de selectie van het Haaglands elftal is bovendien gebruikgemaakt van de dit seizoen in AD Haagsche Courant gepubliceerde spelersklassementen van De Bal is Rond. De definitieve selectie, bestaande uit twee keepers en achttien spelers, is bekendgemaakt op zaterdag 26 mei jl. tijdens het door de De Bal is Rond georganiseerde Amstel Bier Haags Voetbalgala in het Kurhaus.

De Hypotheekshop en Van Arkel Gerechtsdeurwaarders Incassobureau zijn de shirtsponsors van het Haaglands elftal.

ADO Den Haag is volop in voorbereiding voor de start van de Jupiler League op vrijdag 10 augustus aanstaande. Onder leiding van hoofdtrainer Wiljan Vloet en assistent-trainer Henk Fraser is promotie naar de Eredivisie de doelstelling voor het seizoen 2007/2008.

De wedstrijd staat onder leiding van de Haagse scheidsrechter Dick Jol, die wordt geassisteerd door Richard Slot en Gyuri Takacs. Henk Martin, tijdens het Amstel Bier Haags Voetbalgala 2007 uitgeroepen tot meest waardevolle scheidsrechter, fungeert als vierde official.

Yat Hong Gymnastic Association
ADO Den Haag wil vanuit haar nieuwe thuishaven uitgroeien tot een club voor de gehele regio Haaglanden. Niet alleen geografisch gezien, maar ook in demografisch opzicht. De stad Den Haag wordt in het algemeen gekenmerkt door zijn internationale karakter en in het bijzonder door zijn grote Chinese gemeenschap. Om deze reden verzorgt Yat Hong Sport Association, een in 1974 in Den Haag opgerichte Chinese vereniging, een optreden in de rust van de wedstrijd ADO Den Haag - Haaglands elftal. Yat Hong Gymnastic Association houdt zich bezig met het promoten van de Chinese cultuur door middel van Kung-Fu en de traditionele Chinese leeuwen- en drakendans. Tijdens de rust voert Yat Hong in de middencirkel de leeuwendans uit, die symbool staat voor geluk en voorspoed. Bovendien wordt tegelijkertijd in de hoeken van het speelveld de drakendans uitgevoerd. De draak symboliseert het Chinese culturele erfgoed.

Producent openingsceremonie: Rob Andeweg Produkties De productie van de openingsceremonie is in handen van Rob Andeweg Produkties, onder meer verantwoordelijk voor de organisatie van het in 2005 in het Fortis Circustheater gehouden gala ter ere van het honderdjarig bestaan van ADO Den Haag.

Chronologisch overzicht realisatie
nieuw stadion ADO Den Haag

Begin 2000
De Stichting Voor de Stad Voor de Club interesseert het bedrijfsleven voor de revitalisering van ADO Den Haag. Het streven is het betaald voetbal in Den Haag weer structureel op het hoogste niveau te brengen. De gemeente Den Haag ondersteunt dit streven en geeft het adviesbureau Boer & Croon de opdracht de haalbaarheid van de bouw van een nieuw stadion voor ADO Den Haag te onderzoeken. De onderzoekscommissie - met Jacques Ruts, oud-voorzitter van PSV, in de gelederen - beoordeelt het plan positief en haalbaar.

19 oktober 2000
De gemeenteraad legt het principebesluit om te komen tot de bouw van een nieuw stadion vast.

December 2000
De Stichting Stadion Ontwikkeling (SSO) wordt opgericht. Doelstelling van de stichting is het ontwikkelen van het nieuwe stadion in samenhang met de revitalisatie van ADO Den Haag. De SSO bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven, vastgoedontwikkeling, bouwprojectontwikkeling en de Stichting Voor de Stad Voor de Club. Vervolgens accordeert het College van Burgemeester en Wethouders het door de SSO opgestelde beleidsplan.

14 februari 2002
De Haagse gemeenteraad wijst het Forepark aan als definitieve locatie voor het nieuwe stadion van ADO Den Haag.

Na een succesvolle aanbesteding wordt Ballast Nedam als ontwikkelaar/aannemer voor het nieuwe stadion geselecteerd.

14 februari 2003
De SSO presenteert het ontwerp van het nieuw te bouwen stadion. Dit ontwerp en het bijbehorende programma is door het College van Burgemeester en Wethouders beoordeeld. Het college stelt vervolgens de gemeenteraad voor een gemeentelijke bijdrage voor de bouw van het stadion beschikbaar te stellen en geld te bestemmen voor infrastructuur.

15 mei 2003
De gemeenteraad stemt in met het voorstel van het College. Naar aanleiding hiervan vragen de SSO en ontwikkelaar Ballast Nedam resp. een milieu- en bouwvergunning aan.

Het College van Burgemeester en Wethouders verleent op basis van het door Ballast Nedam uitgewerkte en door de Gemeente Den Haag goedgekeurde Voorlopig Ontwerp de bouwvergunning eerste fase.

10 februari 2004
De voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank schort de verleende bouwvergunning naar aanleiding van ingediende bezwaren op.

Mei 2004
Een Milieu Effect Rapportage (MER) dient te worden uitgevoerd. Doel van een MER is mogelijke gevolgen van het nieuwe stadion voor het milieu in beeld te brengen en milieuvriendelijke maatregelen te formuleren. De rapportage richt zich daarbij vooral op de bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer, parkeren, verkeersgeluid, luchtkwaliteit, ruimtebeslag, sociale veiligheid en stadiongeluid. Een en ander leidt tot een vertraging in het bouwvoorbereidingsproces van minimaal één jaar.

Januari 2005
De MER concludeert dat er geen belemmeringen zijn om het nieuwe stadion in het Forepark te realiseren. Daarom heeft het College van Burgemeester en Wethouders van Den Haag de MER aanvaardbaar verklaard en voor inspraak vrijgegeven. De MER geeft aan dat de noodzaak van de realisatie van het nieuwe stadion in het Forepark voldoende is gemotiveerd en dat er een goede afweging heeft plaatsgevonden ten opzichte van alternatieve locaties.

De Raad van State vernietigt de door het College afgegeven milieuvergunning, omdat er te weinig onderzoek is gedaan naar de gevolgen van luchtvervuiling en geluidsoverlast.

25 juli 2005
Het College van Burgemeester en Wethouders verleent een nieuwe milieuvergunning aan de SSO. Tegenstanders van de bouw van het nieuwe stadion tekenen naar aanleiding hiervan beroep aan, omdat zij onder meer een verslechtering van de luchtkwaliteit vrezen. Zij dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek tot schorsing van de milieuvergunning in.

18 oktober 2005
De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verwerpt het verzoek tot schorsing van de milieuvergunning. Hij acht het aannemelijk dat de concentratie van zwevende deeltjes in de buitenlucht als gevolg van de uitstoot van het extra verkeer dat is te verwachten met de aanwezigheid van het nieuwe stadion, per saldo gelijk blijft.

2 november 2005
De raadscommissie Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen van de gemeente Den Haag geeft definitief groen licht voor de bouw van het nieuwe stadion.

23 november 2005
De eerste ceremoniële paal van het nieuwe stadion van ADO Den Haag in het Forepark wordt geslagen door burgemeester Wim Deetman en sportwethouder Wilbert Stolte.

18 januari 2006
Op woensdag 18 januari 2006 beslist de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat het Haagse College van Burgemeester en Wethouders terecht een milieuvergunning heeft verleend voor het nieuwe stadion van ADO Den Haag. Met deze uitspraak bevestigde de Afdeling bestuursrechtspraak een eerdere, voorlopige uitspraak van haar Voorzitter van 18 oktober 2005. Door de uitspraak van 18 januari 2006 is de milieuvergunning voor het nieuwe stadion van ADO Den Haag onherroepelijk geworden. Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen beroep meer mogelijk.

24 januari 2006
Ballast Nedam Bouw begint met heiwerkzaamheden.

8 december 2006
De bouw van het nieuwe stadion bereikt het hoogste punt.

28 juli 2007
Het ADO Den Haag Stadion wordt officieel geopend.