Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Aviodrome-expositie "90 Jaar Marineluchtvaartdienst" geopend:

Historisch Fokkervliegtuig maakt Europese 'Ambassadors Tour'

Een historisch Fokkervliegtuig uit 1951, een S.11 'Instructor', maakt in de kleuren van de Nederlandse Marineluchtvaartdienst een vliegende 'Ambassadors Tour' door enkele Europese landen. Dit gebeurt ter gelegenheid van de expositie "90 Jaar Marineluchtvaartdienst", die in het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad te zien is. Het in Nederland gebouwde Fokkervliegtuig is op zaterdag 28 juli vertrokken vanaf de Luchthaven Lelystad.

De Marineluchtvaartdienst (MLD) bestaat dit jaar 90 jaar. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome heeft ter gelegenheid van dit jubileum een expositie over de MLD ingericht. Met 'menselijke verhalen' uit die 90 jaar, wordt een beeld gegeven van de geschiedenis van de Marineluchtvaartdienst, waarin o.a. in de Tweede Wereldoorlog en zowel in Nederland als in Nederlands Oost- en West-Indië, veel is gebeurd. Twee levensechte historische helikopters maken deel uit van de tentoonstelling: de eerste operationele helikopter in Nederland, die beroemd werd door zijn reddingen van mensen tijdens de Februariramp in Zeeland van 1953, en een veel grotere transporthelikopter. De helikopters dragen de historische kleuren van de Marineluchtvaartdienst uit de jaren veertig en zestig.

'Ambassadors Tour'

Het in Nederland gebouwde Fokker S.11-vliegtuig, dat is begonnen aan een internationale tour om belangstelling te trekken voor de expositie '90 Jaar Marineluchtvaartdienst' bij de Aviodrome, kwam in 1953 uit de Fokkerfabriek. In 1959 werd het vliegtuig door de Koninklijke Luchtmacht overgedragen aan de Marineluchtvaartdienst. Daar heeft de Fokker S.11 tot 1973 gevlogen. Tijdens de vlucht naar België en Frankrijk. die afgelopen zaterdag is begonnen, wordt een aantal historische vliegvelden aangedaan. Deze vliegvelden hebben hoofdrollen gespeeld in de geschiedenis, o.a. bij het Ardennenoffensief in de Tweede Wereldoorlog of bij het Somme-offensief in de Eerste Wereldoorlog.

Dubbelexpositie

De tentoonstelling '90 Jaar Marineluchtvaartdienst' is een dubbelexpositie, waarvan deze week het eerste deel is geopend in het museumgebouw van de Aviodrome. In de herfstvakantie wordt het tweede deel van deze dubbelexpositie geopend. Bij dit tweede deel van de tentoonstelling, die in het buitenterrein van de Aviodrome wordt ingericht, zullen enkele grote marinevliegtuigen worden tentoongesteld.

Helikopters

De tentoonstelling '90 Jaar Marineluchtvaartdienst' is dagelijks bij het luchtvaart-themapark Aviodrome te zien. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bevindt zich aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad. Voor meer informatie over de Aviodrome, de 'Ambassadors Tour' en over de expositie '90 Jaar Marineluchtvaartdienst', kunnen belangstellenden terecht op www.aviodrome.nl of krijgen via het telefoonnummer 0900-AVIODROME / 0900-2846376 (25 ct. p. min.). Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is dagelijks geopend van 10:00-17:00 uur.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto

* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl

* Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon:

0320 - 289 858
Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl
Website: www.aviodrome.nl

NB: rechtenvrije persfoto's zijn te vinden op www.aviodrome.nl/persfoto