B.V. Uitgevers Maatschappij Eilanden


VersPers.nl ontvangt subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Pers

Stichting VersPers Uitgeverij - Professionalisering VersPers.nl

Datum besluit: 30-07-2007

VersPers is een magazine voor jongeren die op zoek zijn naar diepgang in de journalistiek en informatievoorziening op het internet. De site is sinds januari 2006 actief en wordt op vrijwillige basis gemaakt door ca. 22 freelancers met een redactie die van samenstelling wisselt. Doel van het bij het Stimuleringsfonds ingediende project is om de site te professionaliseren waardoor tevens de medewerkers kunnen worden betaald voor hun werkzaamheden. De uitgever verwacht dat VersPers na vijf jaar break-even kan draaien. De kosten om het internetmagazine te professionaliseren worden door de uitgever geraamd op ¤ 449.600,-. Het Stimuleringsfonds heeft besloten 31% van deze kosten als subsidie beschikbaar te stellen, te weten ¤ 139.000,- waarvan ¤ 41.000,- in de vorm van een uitkering en ¤ 98.000,- in de vorm van een krediet.

Het besluit is gebaseerd op de volgende overwegingen. Artikel 4 van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten geeft het Stimuleringsfonds de mogelijkheid steun te verlenen aan projecten gericht op de totstandkoming en verspreiding van journalistieke en vernieuwende informatieproducten via het internet. Het internetproduct VersPers wil een alternatief zijn voor de maatschappelijk betrokken jongere die op zoek is naar diepgang in de informatievoorziening en die dat niet kan vinden in de reguliere pers. De site wijkt daardoor naar inhoud en strekking zodanig af van andere journalistieke informatieproducten, dat de verscheidenheid van informatie en opinievorming wordt vergroot. Het internetproduct levert daarmee een vernieuwende bijdrage aan de journalistieke informatievoorziening via het internet.

Aan die subsidieverlening is de gebruikelijke verplichting gekoppeld dat het project moet worden uitgevoerd zoals het is aangevraagd. Dit wordt tussentijds en na afloop van het project getoetst aan de hand van inhoudelijke en financiële rapportages over de voortgang van het project. Verder zal de uitbetaling van de subsidie in tranches geschieden, die worden verstrekt als de tussenrapportages zijn goedgekeurd en aan alle overige voorwaarden van de subsidieverlening is voldaan.