Raad van State


Maandag 30 juli 2007

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Papendrecht om een vergunning te verlenen voor de exploitatie van een of meer sekscampers op de carpoolplaats langs de A15 in de buurt van de N214. De zitting gaat ook over het besluit van het gemeentebestuur om de exploitant aan te schrijven de exploitatie te beëindigen. De exploitant is het niet eens met deze beslissingen. Hij heeft aangevoerd dat de sekscampers al sinds 1994 daar staan en worden gedoogd. (zaaknummer 200701048/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Gelderland om de ontgrondingsvergunning voor de zandwinlocatie Ravenswaarden in de gemeente Lochem te wijzigen. Het bedrijf Basal Toeslagstoffen in Nieuwegein heeft beroep ingesteld tegen deze weigering. (zaaknummer 200700565/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de minister van LNV om een ontheffing te verlenen aan Stichting "De Grièze" in Venlo om apen en/of katachtigen te houden. De minister heeft de ontheffing geweigerd na advies van de CITES-commissie, die heeft aangegeven dat apen niet geschikt zijn als huisdieren en dat het wenselijk zou zijn dat uitsluitend ontheffing wordt verleend aan gekwalificeerde instellingen waar een zeer goede huisvesting en deskundige verzorging is gewaarborgd. (zaaknummer 200701364/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland heeft verleend aan Cargill Benelux B.V. voor het verwerken van mais en tarwe tot zetmeel, zetmeelderivaten, gluten en veevoer aan de Nijverheidstraat in Sas van Gent. (zaaknummer 200609262/1)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Hattemerbroek" van de gemeente Hattem. Een aantal inwoners van Hattem is het niet eens met het provinciale goedkeuringsbesluit. In november 2006 heeft de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het goedkeuringsbesluit in een voorlopige uitspraak geschorst om onomkeerbare gevolgen te voorkomen. Nu wordt de bodemprocedure behandeld. (zaaknummer 200607224/1)

13.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Berlicum-Zuid" van de gemeente Sint-Michielsgestel. (zaaknummer 200701637/1)

14.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Kom Amstenrade" van de gemeente Schinnen. (zaaknummer 200702133/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 31 juli 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Reigersbergen 1964, 1e partiële herziening (Nationaal Automobielmuseum)" van de gemeente Den Haag. Het plan voorziet in de vestiging van het zogenoemde Nationaal Automobielmuseum op een deel van het voormalige landgoed "Reigersbergen", waar voorheen een kwekerij was gevestigd. De Raad van State heeft deze zaak eerder behandeld. Op 15 juni 2006 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het goedkeuringsbesluit vernietigd, omdat de besluitvorming niet correct had plaatsgevonden. Die uitspraak is op deze site te lezen onder zaaknummer 200602267/1. Aan een inhoudelijke beoordeling is toen niet toegekomen. Het provinciebestuur heeft na de uitspraak van de Raad van State weer een goedkeuringsbesluit genomen. De Algemene Vereniging voor Natuurbescherming verzet zich ook tegen dit nieuwe goedkeuringsbesluit en vraagt de Raad van State dit besluit te schorsen. (zaaknummer 200703214/2)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen om een eerder aan Prorail opgelegde dwangsom in te trekken. De dwangsom is opgelegd, omdat Prorail geluidsvoorschriften zou hebben overtreden op het spoorwegemplacement in Nijmegen. (zaaknummer 200700869/1)

10.00 uur

Zitting over de afwijzing door de toenmalige staatssecretaris van Cultuur van het verzoek om het oude zusterhuis aan de Brederodelaan in Bloemendaal aan te wijzen als beschermd monument. Dit zusterhuis maakt onderdeel uit van het voormalig psychiatrisch ziekenhuiscomplex Meerenberg. Het verzoek is gedaan door de vereniging Behoud Landgoed Meer en Berg. (zaaknummer 200701522/1)

10.45 uur

Zitting over de monumentenvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft verleend voor het maken van een glazen verbindingsbrug door het monumentale tongewelf in de panden Oude Turfmarkt 127-129 en 139-145. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad komt tegen deze monumentenvergunning in beroep. (zaaknummer 200701254/1)

13.15 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant om een zogeheten verklaring van geen bezwaar af te geven voor de verwezenlijking van een Factory Outlet Centre in Etten-Leur. MDG Europe Roosendaal B.V., McMahon Development Group en Stable International Development zijn het niet eens met dit besluit van het provinciebestuur. Stable wil een Factory Outlet Centre exploiteren in Etten-Leur en MDG en McMahon in Roosendaal. Om beide projecten te verwezenlijken is medewerking van de provincie nodig. Het provinciebestuur heeft de verklaring van geen bezwaar wel verleend aan het gemeentebestuur van Roosendaal. Omdat het provinciebestuur echter van mening is dat uit het oogpunt van een goede ruimtelijke ordening in West-Brabant slechts plaats is voor één centre, heeft hij geweigerd medewerking te verlenen aan een Factory Outlet Centre in Etten-Leur. (zaaknummer 200609410/1)

14.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Grootegast heeft verleend voor het plaatsen van een GSM-zendmast aan de Smidshornerweg in Niekerk. (zaaknummer 200609113/1)

Woensdag 1 augustus 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Donderdag 2 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over de vergunning die de minister van LNV heeft verleend aan de Coöperatieve Producentenorganisatie van de Nederlandse Kokkelvisserij voor het mechanisch vissen op kokkels in de speciale beschermingszone Oosterschelde voor de periode september tot en met november 2006. De Stichting Faunabescherming in Amstelveen verzet zich tegen deze vergunning. (zaaknummer 200700603/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van de burgemeester van Enkhuizen waarbij hij een ontheffing heeft verleend van de drank- en horecaverordening, een gedoogverklaring heeft afgegeven en een vergunning heeft verleend voor de exploitatie van coffeeshop "De Poort" aan de Verlaat in Enkhuizen en een vergunning voor de exploitatie van een andere coffeeshop aan de Westerstraat heeft geweigerd. (zaaknummer 200700532/1)

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Heerde heeft opgelegd aan een inwoner van Heerde om het trainen, berijden en dresseren van paarden te staken, om een hekwerk rond de paardenbak te verwijderen en om de lichtmasten die naast de paardenbak zijn geplaatst te verwijderen. Het desbetreffende terrein ligt aan de Kanaaldijk in Heerde. (zaaknummer 200704803/2)

11.00 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van Justitie van het verzoek om openbaarmaking van een jaarplan van 2004 van de Directie Internationaal Strafrechterlijke Samenwerking en Drugsbeleid van het ministerie. De Stichting Eurowatch heeft dat verzoek gedaan. De rechtbank in Amsterdam heeft in januari 2007 een eerder beroep van Eurowatch tegen de afwijzing gegrond verklaard. De minister van Justitie is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Volgens de minister is het jaarplan een stuk dat interne werkafspraken bevat en geen bestuurlijke aangelegenheid. (zaaknummer 200701301/1)

11.30 uur

Zitting over het verzoek aan het college van burgemeester en wethouders van Skarsterlân om handhavend op te treden tegen het gebruik van tennisbanen, tegen het zonder bouwvergunning plaatsen van een hek en lichtmasten rond die tennisbanen aan de Kerklaan in Sint Nicolaasga. (zaaknummer 200704940/2)

11.45 uur

Zitting over de (gedeeltelijke) weigering door de Korpsbeheerder van de Politie Gelderland-Midden om dagblad De Gelderlander documenten te verstrekken. Het gaat om documenten die betrekking hebben op de informatieoverdracht van de politie naar de media met betrekking tot de veiligheid in de Edese wijk Veldhuizen. Ook wil De Gelderlander alle weekberichten, maandberichten, managementrapportages waarin de gebeurtenissen in de Edese wijk Veldhuizen worden genoemd. De Gelderlander is van mening dat de Korpsbeheerder meer documenten had moeten overleggen. (zaaknummer 200608274/1)

12.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Berkelland heeft opgelegd aan een inwoner van Eibergen wegens een overtreding van de Wet bodembescherming. Het gaat om gedumpt asbesthoudend materiaal op een perceel aan de Hoonesweg in Eibergen. (zaaknummer 200704617/1)

13.30 uur

Zitting over de monumentenvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roermond heeft verleend voor het slopen van een muur op het adres Jesuïtenstraat in Roermond. (zaaknummer 200703109/2)

Vrijdag 3 augustus 2007

10.00 uur

Zitting over het besluit van de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM om de zogeheten aanwijzing van het luchtvaartterrein Lelystad te wijzigen. Bij eerdere besluiten is het luchtvaartterrein aangewezen, is een geluidszone voor de kleine luchtvaart, een zogenoemde bkl-geluidszone, vastgelegd en is bepaald dat het luchtvaartterrein gebruikt mag worden door burgerluchtvaartuigen met een maximum startgewicht. In het wijzigingsbesluit is onder meer een geluidszone voor de grote luchtvaart, een zogenoemde Ke-zone, vastgesteld. De ministers geven hiermee invulling aan de ontwikkeling van vliegveld Lelystad tot "business airport". In de planologische kernbeslissing Schiphol en omgeving is opgenomen dat het segment general aviation (ongeregeld vliegverkeer) dat niet essentieel is voor de mainportontwikkeling van Schiphol zoveel mogelijk verplaatst dient te worden naar de luchthaven Lelystad. Deze luchthaven zou derhalve geschikt gemaakt moeten worden voor general aviation, met name het zakelijk luchtverkeer. Reeds twee keer, in november 2003 en mei 2005, heeft de Raad van State het besluit van de ministers vernietigd. Deze beide uitspraken zijn onder de zaaknummers 200204636/1 en 200408054/1 op deze site te lezen. De ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM hebben nu voor de derde keer een besluit genomen. Onder meer de Vereniging Natuur en Milieu Flevoland, het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde en Belangenvereniging Almere-Hout bestrijden ook dit nieuwe besluit bij de Raad van State. (zaaknummer 200606568/1)

Agenda voorgaande week 30