Verbond van Verzekeraars

Samenwonende jongere loopt pensioengeld mis

Veel samenwonende jongeren weten niet dat ze hun partner moeten aanmelden bij hun pensioenfonds. Hun partners lopen daardoor veel geld mis, omdat ze geen recht hebben op een zogenaamd partnerpensioen. Dat blijkt uit onderzoek van PGGM.

Ruim een vijfde van de jongeren tussen de achttien en dertig jaar woont samen zonder dat dat notarieel is vastgelegd. Van de jongeren die wel een samenlevingscontract hebben, geeft bijna veertig procent dat niet door aan zijn pensioenfonds. Ruim twintig procent van de jongeren weet zelfs niet eens of hij het nou wel of niet aan het fonds heeft doorgegeven.
Veel jongeren hebben daardoor geen recht op een partnerpensioen als hun partner wat overkomt en bijna een derde is daar niet van op de hoogte. PGGM wil haar klanten er dan ook op wijzen samenwonen contractueel vast te leggen en de gegevens vervolgens aan het fonds door te geven. "Een kleine moeite, maar zeer waardevol als de situatie zich voordoet", meent directeur marketing Paul Braams. Overigens maken samenwonende stellen vaker financiële afspraken dan getrouwde stellen. De meest voorkomende financiële zaken die partners samen regelen, zijn gezamenlijke betaalrekeningen (81 procent), een hypotheek (65 procent) en een gezamenlijke spaarrekening (62 procent).

Verzekerd!, juli 2007