Gemeente Haaren




* Woningbouw Biezenmortel

In mei jl. heeft de ontwikkeling van het woongebied Slijkhoef in Biezenmortel een onverwachte wending genomen. Vast is komen te staan, dat er een bestemmingsplan uit 1994 geldt voor het gebied. Op zo kort mogelijke termijn wordt nu gestart met het bouwen van woningen. Toch kan niet van vandaag op morgen de schop in de grond.

Er is in beeld gebracht welke stappen moeten worden gezet, voordat er daadwerkelijk woningen kunnen worden gebouwd. Gekeken is welke onderzoeken er noodzakelijk zijn en welke achterwege kunnen blijven. Van tevoren zijn er namelijk eerst nog enkele onderzoeken noodzakelijk, zoals een bodemonderzoek en een geohydrologisch onderzoek (samenstelling bodem). Er moet worden bepaald hoeveel woningen er gebouwd kunnen worden en wat voor soort woningen hier neergezet gaan worden. U kunt dan denken aan starterswoningen, seniorenwoningen, vrijstaande, halfvrijstaande of rijtjeswoningen. Verder moet het bouwrijp maken worden voorbereid. Dit betekent onder andere: berekeningen over de capaciteit van de riolering, maar ook de voorbereidingen voor de aanleg van wegen, openbare verlichting endergelijke.

Voor al deze werkzaamheden is een planning gemaakt. Op diverse onderdelen is besluitvorming door de gemeenteraad noodzakelijk: denk aan het voorbereidingskrediet, de verkavelingsopzet, de uitgifte van woningbouw, de grondprijzen en het krediet voor het bouwrijp maken. De gemeenteraad neemt in de raadsvergadering van 13 september hierover het voorstel in behandeling . Ook zal de raad worden gevraagd in te stemmen met de verkaveling van het zuidelijk plandeel, dat als eerste voor bebouwing in aanmerking komt.

Als alles volgens planning verloopt start het bouwrijp maken in april 2008. Begin 2008 wordt dan een aanvang gemaakt met de uitgifte van grond en/of woningen. De raad zal ook hierover nog een besluit nemen.

Met een aantal (voormalige) inwoners uit Biezenmortel die betrokken zijn bij het burgerinitiatief heeft in juni overleg plaatsgevonden. Wij willen graag met hen in gesprek blijven over de ontwikkeling van woningbouw in Slijkhoef. Om u volledig te informeren is er eind september of begin oktober een informatieavond over de woningbouw in Slijkhoef. Tegen die tijd zullen wij u hierover via de diverse media nader informeren.

College van burgemeester en wethouders gemeente Haaren