Amsterdam Oud Zuid


Ganzen naar Veluwse opvang

Deze week worden de ganzen aan de Olympiakade en de Pieter Lastmankade/ Reinier Vinkeleskade verplaatst. Stadsdeel Oud-Zuid en de Dierenbescherming Amsterdam hebben hierover in goed overleg afspraken gemaakt. Het overbrengen van de ganzen naar de opvang in Lunteren stond al in juni gepland. Omdat er jonge ganzen aanwezig zijn die uit nesten in privé tuinen vandaan komen - en waar dus geen nestbeheer heeft kunnen plaatsvinden - gebeurt dat nu pas.

Het stadsdeel heeft Duke Faunabeheer opdracht gegeven om het aantal ganzen terug te brengen tot ongeveer twaalf ganzen per locatie en - op advies van de GGD - het aantal op dat niveau te handhaven. Zo blijft de overlast: ganzenpoep, overstekende ganzen en het `gakken', beperkt.

Duke Faunabeheer gaat alle ganzen vangen en zal ze overdragen aan de Dierenbescherming Amsterdam. De Dierenbescherming is tijdens deze actie aanwezig en regelt het transport van de ganzen. De ganzen zullen naar goede opvangadressen gebracht worden. Na een observatie van ongeveer twee weken zal het door de GGD geadviseerde aantal van twaalf ganzen per locatie) in familieverband terug gebracht worden door de Dierenbescherming Amsterdam. In samenspraak met de Dierenbescherming Amsterdam zal ter plekke bekeken worden of de kleine ganzen met de ouders wel of niet gevangen gaan worden. Wethouder Paul van Grieken is blij met deze aanpak en vertrouwt erop dat de ganzen op deze manier goed terecht komen en dat overlast voorkomen wordt.