Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda dinsdag 31 juli

BREDA, 31 juli 2007

Twee aanhoudingen na inbraak in woning in Etten-Leur

ETTEN-LEUR: De politie heeft maandagmorgen kort na 06.00 uur twee mannen aangehouden vanwege een inbraak in een woning aan de Cellostraat. Het tweetal, een 21-jarige Bredanaar en een evenoude inwoner van Oosterhout, werden door agenten in de woning aangetroffen. Een buurvrouw belde de politie toen ze gerommel hoorde, terwijl ze wist dat haar buren op vakantie waren. Het tweetal is in verzekering gesteld.

Mannen aangehouden na ruzie bij milieustraat

BREDA: Een 58-jarige inwoner van Teteringen en een 52-jarige man uit Essen (Belgie) zijn maandagmiddag kort na 16.00 uur aangehouden bij de milieustraat aan het Spinveld. Ze kregen ruzie met elkaar over het uitladen van hout en raakten slaags met elkaar. Ook zou de man uit Teteringen de auto van de andere partij hebben beschadigd. Na verhoor zijn beide mannen heengezonden; proces-verbaal wordt opgemaakt.

Bredase aangehouden na vernieling autos

BREDA: De politie heeft maandagavond rond 21.00 uur een 24-jarige Bredase vrouw aangehouden. Ze vernielde drie autos die stonden geparkeerd aan de Zoete Inval. De vrouw, die met psychische problemen kampt, liep over de autos heen en trapte tegen spiegels. Ook zou ze voor een rijdende auto zijn gesprongen en een klap tegen de auto gegeven hebben toen die stopte. Gewaarschuwde agenten konden de vrouw in de kraag grijpen en meenemen naar het bureau. Ze is in verzekering gesteld.

Jongen (16) aangehouden wegens poging beroving

BREDA: Een 16-jarige jongen uit Breda is maandagavond rond 23.30 uur aangehouden. Hij wordt ervan verdacht eerder op de avond, rond 22.15 uur, een 15-jarige jongen uit Etten-Leur van diens geld te hebben willen beroven. Het slachtoffer fietste door het park nabij de Wensel Cobergherstraat en werd aangesproken door de verdachte. De 16-jarige jongen pakte het slachtoffer bij de arm, maar die kon zich losrukken en geschrokken verder fietsen. Thuis vertelde hij wat hem was overkomen en werd de politie gewaarschuwd. De verdachte is dinsdag heengezonden; hij zegt dat het een grap was en dat hij de 15-jarige jongen alleen bang wilde maken.

Gilzenaar aangehouden wegens stalking

BREDA: De politie heeft dinsdagmorgen in zijn woning een 45-jarige inwoner van Gilze aangehouden op verdenking van stalking. Tegen de man is aangifte gedaan door een 39-jarige Bredase vrouw die sinds eind vorig jaar lastig wordt gevallen via MSN en SMS. Ook zijn er diverse vernielingen aan haar woning en auto gepleegd. De Gilzenaar, die het lastigvallen ontkent, is in verzekering gesteld.

Over stalking

Er is sprake van stalking wanneer iemand frequent en doelbewust wordt lastiggevallen, met de bedoeling die persoon ergens toe te dwingen of bang te maken. De Nederlandse term voor stalking is belaging. Het kan relatief onschuldig beginnen, maar wanneer de belaging extremere vormen aanneemt, kan dat het leven van slachtoffers beheersen. De politie adviseert niet te lang te wachten met het melden van de belagingen.
Tevens is het raadzaam om goed bij te houden waar, wanneer en hoe de belaging plaats vindt en daarvan de politie op de hoogte te houden. Hoe meer informatie de politie heeft, hoe groter de kans dat de stalker kan worden aangepakt.
Er zijn civielrechtelijke mogelijkheden voor een slachtoffer, zoals een straatverbod voor de belager. De politie kan ook een strafrechtelijk onderzoek doen. Een eerste stap daartoe is het opnemen van een aangifte. Zij kan ook een zogeheten normstellend gesprek met de stalker aangaan, waarin deze duidelijk wordt gemaakt dat zijn gedrag niet kan. De praktijk leert dat meer dan de helft van de stalkers na zon gesprek besluit te stoppen met het gedrag. De maximale straf voor stalking is drie jaar.

Nepmilitair aangehouden in Breda

BREDA: Een 56-jarige Bredanaar is dinsdagmorgen kort voor 11.00 uur aangehouden. De man reed met zijn auto over de Veemarktstraat, mar droeg geen gordel. Twee bikers (speciaal getrainde agenten op de fiets) hielden hem aan om voor dat feit een bekeuring uit kunnen schrijven. Op de hoedenplank van de auto stond een blauw zwaailicht en de Bredanaar was gekleed in een legeruniform. Ook had hij een waarschijnlijk zelf gemaakt toegangspasje van Defensie op zak. Hij vertelde dat hij als sportinstructeur werkzaam was en militairen trainde. Navraag bij de KMA leerde echter dat hij daar totaal niet bekend is. De politie onderzoekt of er sprake is van fraude met het toegangspasje. De man is heengezonden. Het pasje en het zwaailicht zijn in beslag genomen.

Auteur: Andre van den Hul