Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 31 juli 2007.

Nederland grossiert in onderzoekswereldleiders

De Europese wetenschapsorganisatie ESF heeft twintig jonge excellente onderzoekers geselecteerd die elk een subsidie van maximaal 1,2 miljoen euro krijgen om in vijf jaar te besteden aan onderzoek. Onder de uitverkoren wetenschappers zijn drie Nederlanders. In vier jaar tijd gingen 15 van de 95 premies naar Nederlandse onderzoekers. Nederland is daarmee na Frankrijk (18) de grootste ontvanger van deze Europese subsidies en staat op gelijke hoogte met Duitsland.

De onderzoekers krijgen een European Young Investigators Award, ofwel EURYI Award. Ze worden als potentiële wereldleiders in hun vakgebied beschouwd. Met het geld stichten de toppers een onderzoeksgroep. Hieronder de namen van de drie Nederlandse winnaars en bij elk een populaire titel van hun onderzoek.

Virusbollen als nanoreactorvaten
Dr. J.J.L.M. (Jeroen) Cornelissen (m) 12-08-1972, RU - Organische Chemie

De evolutie van financiële markten in Europa voorafgaand aan de Industriële Revolutie Dr. O.C. (Oscar) Gelderblom (m) 17-06-1971, UU - Geschiedenis

Moleculaire motors voor manipulatie van DNA en RNA Dr. N.H. (Nynke) Dekker (v) 02-04-1971, TUD - Kavli Institute for Nanoscience

Zeventien nationale wetenschapsorganisaties van vijftien Europese landen legden voor de onderzoeksprijzen geld bij elkaar. Uit Nederland deed de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) mee aan het programma (www.nwo.nl/euryi).

Bij de coördinerende European Science Foundation (www.esf.org/euryi) kwamen 474 aanvragen binnen. 50 aanvragers werden uitgenodigd voor een gesprek. 20 kregen uiteindelijk de subsidie. 24 Nederlandse onderzoekers dienden een aanvraag in. 6 mochten op gesprek. Drie kregen uiteindelijk de subsidie. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een bijeenkomst in Helsinki op 27 september 2007. Dit was de vierde en laatste ronde in dit Europese talentprogramma.


---
Noot voor de pers,