NCRV

The Impressionists

BBC-serie The Impressionists over leven Claude Monet te zien bij de NCRV

Maandag 6 augustus
20.55 uur, Nederland 2

Vanaf maandag 6 augustus brengt de NCRV de BBC-serie The Impressionists op televisie. De driedelige serie gaat over de impressionistische schilder Claude Monet. Als 80-jarige schilder kijkt hij samen met een journalist terug op zijn leven. Een leven vol pieken en dalen.

1862: de 22-jarige Claude arriveert in Parijs. Hij gebruikt zijn schilderstalent voornamelijk om indruk te maken op vrouwen. Maar dan ontmoet hij Edouard Manet, een schilder met een revolutionaire visie; hij wil ook vastleggen op het doek wat hij voelt. Maar dit valt niet in de smaak bij de gevestigde orde. Hun goede vriend Frédéric Bazille komt daarom met het voorstel om een eigen tentoonstelling te organiseren. Ondertussen maakt Monet een puinhoop van zijn liefdesleven en gooit de naderende Frans-Duitse oorlog roet in het eten. Terug van de oorlog komen de impressionistische schilders opnieuw bij elkaar. Bazille is omgekomen, maar zijn idee voor een alternatieve tentoonstelling wordt doorgezet. Het evenement wordt echter één groot drama. Na de oorlog is de gevestigde schildersorde conservatiever dan ooit en de kritieken zijn dodelijk.

In 1880 leest Monet zijn eigen overlijdensadvertentie in de krant. De advertenties is geplaatst door één van de Impressionisten, die Monet beschouwt als een afvallige. Monet is zelf onderdeel geworden van de gevestigde orde die zij ooit verafschuwden. Het drijft de groep verder uit elkaar. Monet woont inmiddels samen met de getrouwde zus van zijn overleden vrouw Camille, die zes kinderen heeft. De jonge impressionistische schilder Cézanne organiseert opnieuw een tentoonstelling die het Impressionisme serieus op de kaart moet zetten. Vriend en vijand beamen hierdoor uiteindelijk de kwaliteiten van de groep schilders. En rond 1900 worden de Impressionisten gevierd op de grootste tentoonstelling van Parijs.

In de hoofdrollen onder meer Richard Arnitage (de jonge Monet), Julian Glover (de oude Monet), James Lance (Frédéric Bazille) en Andrew Havill (Edouard Manet). De serie is gefilmd op locatie, onder andere in de Franse Provence en in Normandië.