Gemeente Albrandswaard


Wethouder Brussaard geeft startsein DigiD

Met één klik op de muis gaf wethouder Brussaard op 6 augustus 2007 het startsein voor de ingebruikname van DigiD, spreek uit (Diegiedee). Met dit systeem kunnen inwoners van Albrandswaard diverse producten en diensten van de gemeente via internet bestellen en betalen. Aan het loket is men gewend om zich met paspoort of ID-kaart te identificeren. Via internet kan men zich nu met DigiD identificeren. Hiervoor is wel een elektronische handtekening nodig. Deze handtekening bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord en kan worden aangevraagd via www.DigiD.nl

Waarom DigiD?
Het doel van DigiD is de dienstverlening aan inwoners en bedrijven te verbeteren. Steeds meer mensen regelen hun zaken via het internet. Voor de komst van DigiD was het niet mogelijk producten en diensten van de overheid digitaal te bestellen en te betalen. De komst van DigiD brengt hier verandering in. Dit systeem koppelt de gebruikersnaam en wachtwoord aan het sofinummer waardoor de digitale handtekening uniek is. Hierdoor weet de gemeente altijd zeker met wie ze zaken doet. Ook weet men zeker dat de digitale informatie vertrouwelijk is en blijft. Doordat alle overheidsinstellingen met hetzelfde systeem werken, kan men DigiD voor iedere overheidswebsite gebruiken. Dit heeft als voordeel dat men maar één inlogcode hoeft te onthouden.

Producten
Voorlopig kan men bij de gemeente Albrandswaard 10 producten met DigiD aanvragen. Waaronder; uittreksel gemeentelijke basisadministratie (GBA), uittreksel geboorteakte, uittreksel huwelijksakte, uittreksel geregistreerd partnerschap, verhuizen binnen de gemeente. De gemeente breidt dit aanbod in de toekomst verder uit.

Wethouder Brussaard, "als college zijn we erg blij met de komst van DigiD. Internet is tenslotte niet meer weg te denken uit de maatschappij en als moderne gemeente ga je met je tijd mee."