Gemeente Hardenberg

College adviseert om Omroep Reest en Vecht licentie te geven

Maandag 6 augustus 2007

Het college van burgemeester en wethouders adviseert Omroep Reest en Vecht voor de komende vijf jaar zendtijd te geven. Slechts één lokale omroep in de gemeente kan die zendtijd krijgen. De gemeenteraad van Hardenberg moet op basis van dit advies van het college een advies uitbrengen aan het Commissariaat van de Media, die de zendtijd uiteindelijk toewijst. Naast Omroep Reest en Vecht, dingt ook de nieuwe lokale omroep FRIZZ bij het Commissariaat mee naar de zendtijd.

In de Mediawet is geregeld dat per gemeente aan slechts één omroepinstelling zendtijd kan worden toegewezen. Het Commissariaat van de Media wijst de zendtijd toe. Op dit moment heeft Stichting Omroep Reest en Vecht een licentie om uit te zenden in de gemeente Hardenberg, maar deze licentie loopt dit jaar af. Voor de komende vijf jaar hebben twee lokale omroepen zendtijd aangevraagd bij het Commissariaat van de Media. Het gaat om de Stichting Lokale Omroep Reest en Vecht en de Stichting Frizz. Het Commissariaat van de Media heeft de gemeenteraad van Hardenberg om advies gevraagd.

Als een lokale omroep in aanmerking wil komen voor zendtijd, moet deze aan een aantal eisen uit de Mediawet voldoen. Het gaat bijvoorbeeld om eisen met betrekking tot de organisatievorm en de doelstellingen van de omroep. De Stichting Omroep Reest en Vecht en de Stichting Frizz voldoen allebei aan deze wettelijke eisen. In de Mediawet is ook geregeld dat de gemeente, op het moment dat meer dan één omroep zendtijd aanvraagt, het samengaan van de omroepen moet bevorderen. Daarom heeft de gemeente Hardenberg in de eerste helft van 2007 hierover gesprekken gevoerd met beide omroepinstellingen. Voor samenwerking bleek echter bij beide partijen onvoldoende draagvlak te zijn. Het gevolg is dat de gemeente Hardenberg nu een keuze moet maken tussen beide partijen bij het advies aan het Commissariaat.

Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad om de zendtijd toe te wijzen aan de Stichting Omroep Reest en Vecht. Om tot een keuze te komen en omdat beide instellingen aan de wettelijke eisen voldoen, heeft het college ook naar andere dan de wettelijk voorgeschreven aspecten gekeken. Zo is het maatschappelijk belang afgewogen. Van de Stichting Omroep Reest en Vecht is het programmabeleid bekend. Deze omroep heeft in de afgelopen jaren bewezen een stabiel aanbod van lokale programmas te kunnen leveren. Bij de Stichting Frizz is dit nog niet bekend en moet dit alles nog opgestart worden. Ook heeft het college gekeken naar verplichtingen die de omroep heeft richting personeel en vrijwilligers. De Stichting Omroep Reest en Vecht heeft een bestaand team, in tegenstelling tot de Stichting Frizz. Ook de bekendheid, status en programmavoering van beide omroepen hebben meegewogen. Omroep Reest en Vecht heeft een vaste schare kijkers en luisteraars en geniet de nodige bekendheid.

Als de gemeenteraad het voorstel van het college van burgemeester en wethouders overneemt, verzoekt de gemeenteraad het Commissariaat van de Media de zendtijd voor de komende vijf jaar toe te wijzen aan de Stichting Omroep Reest en Vecht.