Provincie Noord-Holland

Landbouwdag aangepast door MKZ

6-8-2007

Voor schapen, geiten, runderen, varkens en andere evenhoevigen geldt sinds vrijdag een verzamel- en vervoersverbod vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in het Verenigd Koninkrijk. De landbouwdag in Opmeer gaat wel door, maar het programma is enigszins aangepast.

Uit voorzorg is het op last van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verboden om schapen, geiten, runderen en varkens te vervoeren of bij elkaar te brengen. Dit geldt ook voor jaarmarkten en braderieën waar dieren aanwezig zijn. Op de landbouwdag in Opmeer gaan de keuringen van rundvee, schapen en geiten, de eliteveiling van Texelse schapen en het rundveedefilé niet door. Bezoekers kunnen wel genieten van het concours hippique, de motorstuntshow, de springwedstrijden en alle andere activiteiten.

Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke en ernstige virusziekte die voorkomt bij evenhoevige dieren. Runderen, schapen en geiten, varkens, wilde zwijnen, herten en sommige dierentuindieren (antilopen) kunnen ziek worden door het virus. MKZ is niet gevaarlijk voor mensen.