Ministerie van Defensie

06-08-2007 12:51

SCHIETINCIDENT IN DEH RAWOD

Militairen van een Nederlandse patrouille in de omgeving van Deh Rawod waren gistermiddag betrokken bij een schietincident. Daarbij kwam een Afghaanse motorrijder om het leven nadat hij niet reageerde op stoptekens en waarschuwingsschoten.

De militairen van de Task Force waarschuwden de motorrijder die de patrouille met enige snelheid naderden. De motorrijder negeerde de visuele waarschuwingen die eerst gegeven werden en ook de daaropvolgende waarschuwingsschoten. De militairen waren vervolgens genoodzaakt over te gaan tot het onder vuur nemen van de motor. De motorrijder is hierbij om het leven gekomen. Een medepassagier van de motorrijder bleef ongedeerd.

IEDâs (geïmproviseerde explosieven) en zelfmoordaanslagen zijn een groot risico voor militairen en patrouilles. Een voertuig dat niet reageert op waarschuwingen van de militairen vormt een bedreiging voor de veiligheid.

De Nederlandse militairen opereren onder de Rules of Engagement die strikt worden nageleefd. Incidenten zoals gisteravond proberen we zoveel mogelijk te voorkomen. De Koninklijke Marechaussee heeft een onderzoek ingesteld naar het incident.