Milieudienst Rijnmond

DCMR brengt geluidsbelasting Rotterdam in kaart

06.08.2007

De DCMR Milieudienst Rijnmond plaatst geluidsbelastingkaarten volgens EU-richtlijn 'omgevingslawaai' op internet. Iedereen kan het geluidniveau van auto's, treinen, industrie en vliegverkeer bekijken en inzoomen op zijn eigen omgeving.

In de grote steden van Europa ervaren veel mensen geluidshinder. Overheidsinstanties moesten de geluidshinder voor eind juni in kaart gebracht hebben en geluidskaarten voor eind juli gepubliceerd hebben. De DCMR heeft geluidskaarten volgens EU-richtlijn 'omgevingslawaai' voor de gemeente Rotterdam gemaakt. De kaarten staan op de site van de DCMR, www.dcmr.nl en op de site van Rotterdam www.rotterdam.nl, zodat iedereen inzicht krijgt in de geluidsituatie van de eigen woon- en werkomgeving.

Het is voor het eerst dat deze milieu-informatie beschikbaar is voor inwoners. De volgende stap is te onderzoeken waar de hinder het ernstigst is en wat daar aan te doen is. Dit moet leiden tot een actieplan waarin het geluidsbeleid voor de periode 2008-2013 staat beschreven. Volgens de EU-richtlijn moet het actieplan door burgemeester en wethouders voor 18 mei 2008 worden vastgesteld.

De DCMR organiseert eind 2007 informatieavonden over de geluidskaarten en de mogelijkheden van de actieplannen. Nadere informatie volgt via www.dcmr.nl.

De geluidskaarten zijn technisch gezien van hoog niveau. Meer dan tienduizend wegen zijn ingevoerd waarbij elke weg zijn eigen kenmerk qua wegdeksoort, verkeersdrukte en maximum snelheid heeft. Ook zijn meer dan driehonderdduizend gebouwen ingevoerd. Niet alleen om de geluidsbelasting op die gebouwen te kunnen bepalen, maar ook om de afschermende werking van gebouwen op de verspreiding van het geluid te berekenen. Van de gemeente Rotterdam is de geluidsbelasting op detailniveau te zien.

De vaststelling van de geluidsbelastingkaart is een wettelijke verplichting voor alle Europese steden in agglomeraties met meer dan 250.000 inwoners. In Europa worden van 126 agglomeraties geluidskaarten gemaakt.