Gemeente Arnhem

Onderhoud grootste ceder van Nederland (06-08-07) Aan de rand van een oud schoolterrein aan de Laan van Klarenbeek in Arnhem staat de grootste Libanonceder van ons land. De boom is geplant in 1875. Door de ouderdom is het nodig om de boom een verjongingskuur te geven. Daarom krijgt de ceder in de week van 6 tot en met 10 augustus een onderhoudsbehandeling.

Er worden diverse werkzaamheden aan de boom uitgevoerd, zowel boven- als ondergronds. Eerst vindt er snoeiwerk plaats. Hiervoor zullen boomverzorgers in de boom klimmen; zij werken niet vanuit een hoogwerker, omdat de kroon van de boom dan niet bereikbaar is zonder dat er takken afbreken.
Daarnaast wordt de bestrating onder de boom verwijderd. Dan begint het werk ter verbetering van de groeiplaats. Dit houdt in dat met hoge druk de grond belucht wordt en voorzien van steenkorrels om de beluchting in stand te houden. Ook wordt er onder hoge druk voeding in de bodem gebracht. De totale behandeling gaat ongeveer een week duren. Door de behandeling wordt de boom mooier, wordt de conditie van de boom verbeterd en de resterende levensduur verlengd.

Nieuwbouw
Op het voormalige scholencomplex naast de Libanonceder komen appartementen te staan. Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt de boom en zijn directe omgeving afgezet met een hekwerk om schade te voorkomen.