Ingezonden persbericht


KNAF Talent First WRC team doet veel nuttige ervaring op in Finland

Het afgelopen weekend nam het KNAF Talent First WRC rallyteam deel aan haar tweede WK-evenement, de Neste Oil Rally van Finland. Jasper van den Heuvel en Martine Kolman boekten er een fraaie 9e plaats onder de 33 deelnemers in de standaard Groep N-klasse. Hans Weijs Junior en Hans van Goor zagen - nadat ze op klassementsproef 16 van de weg vlogen - de finish niet.

De Rally van Finland, de legendarische vroegere 1000 Meren Rally, is sinds mensenheugenis het domein van de Scandinaviërs, bij wie het rijden op kiezelwegen met de paplepel is ingegoten. Voor Hollanders, met hun rechte asfaltwegen en haakse bochten, valt er weinig eer te behalen in een terrein waar de weg van de ene in de andere bocht overgaat, en waar het tegelijkertijd over steile heuvels gaat, waar de auto's vaak tientallen meters ver weg springen. Voor de twee rijders van het KNAF Talent First WRC team draaide het uit op een groot avontuur, met als doel zoveel mogelijk ervaring opdoen op het onverhard, waarmee later dit jaar in de WK afsluiter in Engeland misschien kan worden gescoord. De beide Nederlandse equipes hadden van de organisatie hele lage startnummers gekregen, met het risico dat de lokale helden op een 22 kilometer lange kwalificatietraining het onderlinge gat van 60 seconden zouden kunnen dichtrijden. Maar dat gebeurde alleen niet. Hans Weijs Junior ging als eerste op pad met Jasper van den Heuvel 60 tellen daarachter als rugdekking. De laatste begon overigens al meteen met 10 seconden straftijd omdat hij iets te gretig in het startlicht viel. Daarna zette Van den heuvel een hele reeks snelle tijden neer, waarvan diverse onder de tien snelsten in de Groep N klasse. En dat terwijl de opzet was eerst eens de kat uit de boom te kijken om het terrein goed in te voelen. Helaas kwam aan zijn snelle rijden met nog drie kp's te gaan voorlopig even een eind, toen de turbo de geest gaf. Op die proeven reed Van den Heuvel alsnog nagenoeg dezelfde tijden als Hans Weijs Junior, die met de nodige behoedzaamheid de rally benaderde. En dat moest ook wel, zo getuigde hij: "Je springt hier van de ene naar de andere heuvel. Soms zit je in een scherpe bocht, waar je toch nog met honderd doorhaan gaat en plotseling hang je met vier wielen los in de lucht. Dat is best heftig. Ik kan je dan ook verzekeren dat dit veruit de moeilijkste rally is die ik ooit heb gereden", aldus de KNAF Talent First-rijder, voor wie op de tweede dag het doek viel. Op de zestiende KP had hij een lekke achterband opgelopen maar om tijd te sparen werd besloten door te rijden in plaats van te wisselen. "Toen we een bepaalde bocht doorkwamen hapte de achterkant ineens en voor we het beseften lagen we met alle vier de wielen naar boven. Heel jammer want dit is wel een mooie leerschool", oordeelde Weijs Junior. Zo was het aan Jasper van den Heuvel om de eer van het oranjeteam te redden en dat deed de Barnevelder met klasse. Ondanks nog eens een lekke band - hij wisselde wel en verloor ruim vier minuten - kwam hij met Martine Kolman als 31e algemeen en 9e in de standaard Groep N aan de finish. "In feite heb je hier als niet Scandinaviër niets te zoeken maar het is wel heel erg leerzaam gebleken. Je leert ontzettend veel over de auto en je eigen rijden. Dat komt de komende rally's heel goed van pas", oordeelt de kopman van het team.

Uitslag Rally van Finland Groep N

1. Flodin/Andersson (Zwe) 360 km/23 kp's in 3 uur 18'01"8; 2. Arminen/Varnavuo (Fin, beiden Subaru) op 3'33"4; 3. Neilkans/Jekabsons (Lith) op 8'29"8; 9. Van den Heuvel/Kolman (NL, beiden Mitsubishi Evo IX) op 16'45"5

YZ Producties BV
tel. 024-6750505
fax 024-6750515
gsm 06-54-346516

---- --