Nederlandse Tafeltennisbond


Trainingstage in China: ontspanning na inspanning

07-08-2007

Van 28 juli t/m 11 augustus zijn een aantal selectieleden van t.t.c. AA-Drink/FvT op trainingsstage bij het provinciale tafeltennisteam van Shanghai. Dit zijn Barry Wijers en Jeroen Kivits uit het eredivisie herenteam, Marcia Kok en Charell Schoonbrood uit het eredivisie damesteam en de jeugdige talenten Jochem de Hoop en Patrick Oeij. De stage is mogelijk gemaakt door de samenwerking van de zustersteden Rotterdam en Shanghai op sportgebied.

Verslag woensdag 1 augustus t/m zondag 5 augustus

Na 2,5 dag keihard trainen, was het woensdag middag tijd voor een stukje ontspanning. Eerst hebben we gebruik kunnen maken van het 50m wedstrijd zwembad, dat we helemaal tot onze beschikking hadden. Na het zwemmen zijn we naar een oud stadje in de buurt geweest, Zhu Jia Jiao.

Het centrum waar we zitten - Oriental Green Boat Holiday Resort - is voorzien van alle faciliteiten die voor het bedrijven van topsport noodzakelijk zijn. Er worden hier op hoog niveau verschillende sporten bedreven, o.a. zwemmen, waterpolo, beachvolleybal, volleybal, badminton, damesvoetbal en er is zelfs een roeibaan van 2 km. Ook zijn er verschillende krachthonken en is er medische begeleiding. Veel atleten verblijven van zondagavond tot zaterdagochtend op het centrum, om te trainen.

Donderdag en vrijdag hebben de spelers weer het normale trainingsprogramma gevolgd, zo ook op zaterdagochtend. Voor al onze spelers zijn deze trainingen pittig, maar zeker voor degenen die met kleine blessures kampen. Er wordt getraind met een omvang (5 ½ uur per dag) en een intensiteit, die wij in Nederland niet gewend zijn. Ook de temperatuur heeft invloed, hoewel deze na een aantal onweers- en regenbuien inmiddels wat gezakt is.

Zaterdagmiddag en zondag hebben we een "toeristisch programma" afgewerkt. We zijn beide dagen naar het centrum van Shanghai geweest. Op zaterdag hebben we een bezoek gebracht aan de Yu Garden en "The Bund". Later hebben we een aantal bekenden ontmoet: He Hai Jin en Qi Xiaofeng - beide oud-spelers van FvT en afkomstig uit Shanghai - en Ping Oeij, de oom van Patrick en hier op zakenreis.Op zondag waren we uitgenodigd voor een officiële lunch. Hierbij o.a. aanwezig Chen Yiping, de voorzitter van de tafeltennisbond van Shanghai, Duan Xiang en Zhang Geng - resp. de directeur en vice-directeur van het trainingscentrum - en de beide hoofdtrainers, Wang Jialing (heren) en Gui Zhengqi (dames). De Chinezen hadden goed op de deelnemerslijst gekeken, want aan het einde van de lunch werd ik verrast met een taart voor mijn verjaardag. `s Middags hebben we een bezoek gebracht aan het Historisch museum van Shanghai en de Oriental Pearl TV Tower (hoogte 468 meter) met een indrukwekkend uitzicht over de stad. Barry herinnerde zich nog van een eerdere stage in Shanghai dat hij naar een acrobatenshow was geweest. 's Avonds zijn we inderdaad naar een show geweest en dit was onvergetelijk. De acrobaten waren van ongekende klasse.

Vandaag is het normale trainingsprogramma weer van start gegaan. De meeste FvT-ers zijn hersteld en weer fris begonnen. Een aantal kampen nog met lichte blessures. De meiden hadden na de ochtendtraining nog de energie om met de Chinese speelsters het krachthonk in te gaan.