Stadsdeel Amsterdam-Noord

Asielzoekerscentrum Amsterdam-Noord langer open

Het Asielzoekerscentrum Amsterdam-Noord kan tot uiterlijk 1 december 2007 open blijven. Dit is het resultaat van een overleg tussen het stadsdeel en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Aanleiding voor het langer openhouden van het asielzoekerscentrum is het beroep dat een groep asielzoekers in juli deed op stadsdeelvoorzitter Rob Post. De asielzoekers, die onder het generaal pardon vallen, zouden in de loop van juli door het COA verhuisd worden van Amsterdam naar het Groningse Bellingwolde. De mensen zijn sociaal en/of medisch gebonden aan Amsterdam: ze hebben hier hun vrienden, bezoeken hier artsen en hun kinderen gaan hier naar school. Daarom vroegen ze aan de stadsdeelvoorzitter om het AZC iets langer open te houden zodat ze daarna naar een centrum in Crailo kunnen verhuizen. Dit blijkt nu mogelijk te zijn.

Overigens heeft het stadsdeel hierin geen bevoegdheden; het COA heeft eraan meegewerkt dat de asielzoekers langer in Amsterdam-Noord kunnen wonen en vervolgens binnen de regio verhuizen. Het stadsdeel heeft het terrein langer aan het COA ter beschikking kunnen stellen.

Het AZC Amsterdam-Noord zou op 31 juli 2007 sluiten. Besloten is nu dat tot uiterlijk 1 december 2007 ongeveer een derde deel van de wooncapaciteit (150 van de 450 wooneenheden) van het AZC in bedrijf blijft. De bewoners die onder het generaal pardon vallen, zullen in de periode tussen september en december verhuizen naar het AZC Crailo (Laren). De overige bewoners zullen in centra elders in Noord-Holland of in Utrecht worden ondergebracht.

Stadsdeel Amsterdam-Noord

Afdeling Communicatie

Telefoon: (020) 6349 457

Jan Willem Anholt

Centraal Orgaan Opvang asielzoekers

Afdeling Communicatie

Telefoon 06-21506888