Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


07 aug 2007

Kwart zorginstellingen beschermt personeel onvoldoende

In een kwart van de ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen is het personeel onvoldoende beschermd tegen lichamelijke overbelasting, agressie en geweld. In een deel van de ziekenhuizen lopen werknemers ook risico door gevaarlijke stoffen zoals narcosegassen en medicijnen tegen kanker.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Arbeidsinspectie in bijna alle ziekenhuizen en ruim 250 verpleeg- en verzorgingshuizen. De inspectie noemt de resultaten een verbetering ten opzichte van eerdere controles in 2000 en 2003. Zo bleek in 2003 nog in de helft van de ziekenhuizen iets mis.

Ruim driekwart van de werknemers in ziekenhuizen heeft met agressie te maken, een kwart zelfs wekelijks. In verpleeg- en verzorgingshuizen worden vier op de tien verzorgenden dagelijks of wekelijks uitgescholden, bedreigd, geslagen en geschopt.

De beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) reageert in een persbericht: "V&VN is geschokt over de cijfers in de rapporten en roept het management van de zorginstellingen ter verantwoording. (...) Er moet meer structurele aandacht komen voor veilig werken, zeker in een tijd waarin het tekort aan verplegend en verzorgend personeel groeit. Preventie is belangrijker dan reageren op incidenten."