Partij van de Arbeid

Geweld tegen homos zwaarder bestraffen

07-08-2007 04:50

De PvdA wil dat geweld tegen homo's veel zwaarder wordt bestraft. PvdA Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester pleit er daarom voor dat geweldplegers met discriminerende motieven dubbel zo zwaar worden gestraft en gaat de minister vragen de wetgeving hiervoor aan te passen. Desnoods komt ze zelf met een wetsvoorstel.

Bouwmeester: 'Het toenemende geweld tegen homoseksuelen is absoluut onaanvaardbaar. We moeten dat zo snel mogelijk een halt toerpoepen.'

Bouwmeester wil dat daders van geweld uit discriminatie zwaarder worden bestraft dan daders van gewone geweldsmisdrijven: Er is sprake van geweld én van discriminatie. Wat mij betreft wordt de straf hiervoor dan ook twee keer zo zwaar, aldus Bouwmeester. Ze benadrukt hierbij dat deze wetgeving moet gelden voor alle vormen van geweld uit discriminatie.

Om een einde te maken aan het geweld tegen homoseksuelen, is het volgens Bouwmeester naast zwaardere straffen bovendien noodzakelijk dat aangiftes serieus worden genomen en er een reële pakkans is. Als mensen het gevoel dat hun aangifte ergens toe leidt, zal dat vervolgens een positief effect hebben op de aangiftebereidheid van de slachtoffers.

Tenslotte wijst Bouwmeester erop dat in een database precies moet worden bijgehouden wanneer er sprake is van homogerelateerd geweld.