De Nederlandse Bank

risicobeheer van alternatieve beleggingen

Publicatie Beleidsregel uitgangspunten beoordeling risicobeheer van alternatieve beleggingen

Nieuwsbericht

Datum 7 augustus 2007

Alternatieve beleggingsvormen mogen zich in een groeiende belangstelling verheugen. Daarbij kan worden gedacht aan beleggingen in private equity of hedgefondsen, maar ook aan andere vormen van alternatieve beleggingen, zoals infrastructuur of microkredieten. Institutionele partijen beleggen een steeds groter deel van hun kapitaal in dergelijke vermogenscategorieën. De toenemende activiteit van institutionele beleggers in alternatieve beleggingen en de potentiële risico's die voortvloeien uit deze producten rechtvaardigen specifieke aandacht vanuit het toezicht.

DNB houdt toezicht aan de hand van een principles based benadering. Als hulpmiddel bij de beoordeling van het risicobeheer van alternatieve beleggingen heeft DNB een aantal uitgangspunten opgesteld die zijn vastgelegd in de Beleidsregel uitgangspunten beoordeling risicobeheer van alternatieve beleggingen. Deze beleidsregel geeft aan hoe DNB haar toezichtstaak op dit gebied invult.

Het is de verantwoordelijkheid van een financiële onderneming of pensioenfonds om het risicobeheer op een adequate wijze vorm te geven en aan de wettelijke bepalingen te voldoen. De in de beleidsregel geformuleerde uitgangspunten zijn noch een noodzakelijke, noch een voldoende voorwaarde voor het voldoen aan de regelgeving, maar zullen naar inschatting van DNB in veel praktijksituaties goed werken. Financiële ondernemingen en pensioenfondsen kunnen afwijken van de in de beleidsregel genoemde uitgangspunten als de omstandigheden daartoe aanleiding geven en het risicobeheer daardoor op een passender wijze kan worden ingevuld.

DNB stelt de uitgangspunten aan de sector ter beschikking vanuit de wens om openheid te betrachten in de uitoefening van haar toezichtstaak. Tevens beoogt DNB hiermee om bewustzijn en behandeling van de met alternatieve beleggingen samenhangende risico´s binnen de financiële sector te verbeteren.

De inhoud van de beleidsregel is, mede naar aanleiding van de reacties van marktpartijen, op een beperkt aantal punten aangepast ten opzichte van de eerder gepubliceerde versie (februari 2007). Daarbij zijn geen majeure inhoudelijke wijzigingen aangebracht.