GroenLinks

Behandeling van Afghaanse gevangene roept vragen op

7 augustus 2007

GroenLinks stelt kritische vragen over berichten dat een Afghaanse gevangene, die door Nederlandse militairen is overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten, erg ruw is behandeld tijdens een verhoor en mogelijk zelf is gefolterd.

Een Nederlandse luitenant bevestigt de ruwe behandeling, die in zijn aanwezigheid plaatsvond. De verdachte zou tijdens een verhoor op de voeten geslagen zijn, wat geldt als een zeer pijnlijke behandeling. GroenLinks wil opheldering over deze mogelijke foltering. Duidelijk moet worden wat er precies gebeurd is en waarom de Nederlandse luitenant niet heeft ingegrepen. Meerdere keren stelden GroenLinks-kamerleden Mariko Peters en Farah Karimi kritische vragen bij de behandeling van krijgsgevangenen, die door de Nederlanders zijn overgedragen aan Amerikaanse en Afghaanse autoriteiten.

Vragen van de leden Vendrik en Peters (beiden GroenLinks) aan de minister van Defensie over de behandeling van een Afghaanse gevangene.


1. Bent u bekend met het bericht dat een Afghaanse gevangene, die door Nederlandse militairen gevangen is genomen en overgedragen is aan de Afghaanse autoriteiten, tijdens een verhoor erg ruw is behandeld en mogelijk gefolterd*?
2. Klopt het dat een Nederlandse luitenant heeft verklaard dat tijdens het verhoor, in aanwezigheid van deze luitenant, het er ruw (letterlijk: rough) aan toe ging? Zo ja, wat moet worden verstaan onder ruw?
3. Klopt het dat onder deze ruwe behandeling in ieder geval verstaan moet worden dat de verdachte op de voeten is geslagen, zoals in het bericht wordt gezegd, hetgeen na het verhoor nog te zien was aan de verdachte?
4. Als de verdachte inderdaad op de voeten geslagen is, bent u het met ons eens dat deze behandeling ongeoorloofd is en niet had mogen plaatsvinden? Is er naar uw mening in dit geval sprake van mishandeling dan wel foltering? Waarom heeft de Nederlandse luitenant niet ingegrepen en de foltering voorkómen dan wel doen beëindigen?
5. Zijn deze feiten in strijd met de afspraken tussen Nederland en Afghanistan in de Memorandum of Understanding over de behandeling van gevangenen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke consequenties verbindt u aan deze feiten?
6. Beoordeelt u deze feiten als strijdig met internationale afspraken over de behandeling van verdachten en krijgsgevangenen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke consequenties verbindt u daaraan?


* Dutch troops in Afghanistan, ITN, 7 augustus 2007.