Gemeente Heerlen

Boring naar koud water in tuin ABP

Start boringen tweede fase Mijnwaterproject

Op woensdag 8 augustus wordt in de tuin van ABP gestart met de boringen van de tweede fase van het Mijnwaterproject. Met dit project wil de gemeente Heerlen onder andere onderzoeken of gebouwen verwarmd en gekoeld kunnen worden met behulp van het water uit de voormalige mijnen. De voormalige mijnen zijn zo weer een potentiële energiebron, dit keer als bron van schone energie.

In 2006 werd in Hoensbroek en Heerlerheide geboord, om te onderzoeken of het water geschikt is om gebouwen te verwarmen. Dit bleek zo te zijn. Daarom is het project fase 2 ingegaan en wordt nu geboord om te onderzoeken of het water ook geschikt is om gebouwen te koelen. Deze zomer wordt er geboord in de voortuin van ABP en op twee locaties aan de Terhoevenderweg.

ABP

Het ABP-gebouw wordt op dit moment ingrijpend gerenoveerd. Omdat ABP de ingelegde pensioengelden verantwoord wil investeren en grote waarde hecht aan duurzaamheid, wordt het gebouw meteen geschikt gemaakt om straks eventueel gebruik te kunnen maken van met name koeling door mijnwater. Daarom is besloten om in de ABP-tuin (zijde stadsautobaan) een proefboring te doen. Omdat het hier gaat om koel water gaat de boring tot ongeveer 250 meter diepte.

Terhoevenderweg

Half augustus is er ook een proefboring in de middenberm aan de Terhoevenderweg en vanaf begin september wordt even verderop geboord op het tijdelijk parkeerterrein van IKEA. De boring in de middenberm is een zogenaamde intermediaire put. Die is nodig om het mijnwater waarvan de warmte of koude is gebruikt weer terug in de aarde te brengen. Deze boring gaat tot zo'n 450 meter diepte. Op het tijdelijk parkeerterrein wordt, net als bij ABP, naar koel water geboord. Tot ongeveer 250 meter diepte dus.

Planning

Het boren is precisiewerk, want de boorkop moet steeds exact in de gekozen mijngang uitkomen. Op iedere locatie wordt er drie tot vier weken, 24 uur per dag geboord. Het totale proefboorproject duurt op deze manier 50 tot 70 dagen. Hierbij wordt alles in het werk gesteld om overlast te beperken. Na afloop worden de terreinen zo veel mogelijk in oude staat hersteld en worden de tijdens de boringen genomen monsters nader onderzocht. Ook wordt bekeken of er genoeg water beschikbaar is. Pas als deze onderzoeksresultaten bekend zijn, wordt duidelijk of het mijnwater ook geschikt is om gebouwen daadwerkelijk te koelen.

Leidingen
In de loop van dit jaar wordt bovendien zo'n 7 kilometer leidingen aangelegd zodat het water aan- en afgevoerd kan worden. De leidingen verbinden de vorig jaar gemaakte putten in Heerlerheide en Hoensbroek en de nieuwe putten in de tuin van ABP en aan de Terhoevenderweg met de voorlopig belangrijkst afnemer (Heerlerheide Centrum).

Meer informatie
Heeft u nog vragen over de proefboringen en het Mijnwaterproject, dan kunt u bellen met het Gemeentelijk Informatiecentrum 045-5605050. Actuele informatie vindt u ook op www.mijnwaterproject.info. Op deze website kunt u ook via een camera op de boorlocatie volgen wat er gebeurt.

Noot voor de pers: u bent van harte welkom om de feestelijke start van de boring bij te wonen. U bent welkom op woensdag 8 augustus om 11.00 uur in de foyer van het vergadercentrum bij ABP, Oude Lindestraat 70 in Heerlen. Rond 11.30 zet wethouder Riet de Wit de boortoren daadwerkelijk in gang. U kunt parkeren in de parkeergarage bij ABP.

Graag aanmelden bij Francine Pelzers, afdeling Communicatie gemeente Heerlen, tel: 045-5604365, e-mail: f.pelzers@heerlen.nl.

HEERLEN, 1 augustus 2007
Concernstaf Communicatie
Francine Pelzers
(045) 560 40 70
06 - 30731041 (buiten kantooruren)
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --