Gemeente Den Haag

Vanwege iepziekte moeten drie iepen op het terrein van de Nieuwe Kerk aan het Spui worden gekapt. Dit gebeurt 8 en 9 augustus. Twee van de drie iepen staan om de lijst van monumentale bomen. De bomen worden gekapt om gevaarlijke situaties en besmetting van andere iepen te voorkomen.

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel (Ophiostoma ulmi). Deze vermenigvuldigt zich in de houtvaten. Om de schimmel tegen te gaan, sluit de iep deze houtvaten af en zorgt zo voor de eigen dood. De boom droogt uit, bladeren en takken verwelken en tenslotte sterft de hele top af.
Ondergronds vindt de besmetting plaats via de wortels van de iepen. Bovengronds verspreiden de iepenspintkevers de schimmel. Deze kever broedt in dood of verzwakt iepenhout. Uit de eitjes komen de larven en uit de larven komen de jonge kevers. Zij vliegen uit en vreten aan twijgen van gezonde iepen die ze daardoor besmetten met de schimmel.

Bestrijding iepziekte
De iepziekte wordt bestreden door de iepenspintkever zoveel mogelijk broedgelegenheid te ontnemen. Dit betekent dat alle aangetaste iepen zo snel mogelijk moeten worden verwijderd. Alle Haagse iepen worden twee keer per jaar gecontroleerd. En door het jaar heen in de gaten gehouden. Ongeveer 10.000 beeldbepalende iepen in Den Haag krijgen ieder jaar in mei een injectie. Dit injectiemiddel voorkomt dat de iepenspintkever de boom aantast. Dit middel voorkomt echter niet de besmetting via de wortels.

Voor meer informatie over de iepziekte zie: www.denhaag.nl/bomen onder ziekten en plagen.