Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 7 augustus 2007

De Baarsjes

Straatcoaches actief in Chassébuurt

Straatcoaches gaan met ingang van woensdag 8 augustus actief optreden in de Chassébuurt in stadsdeel De Baarsjes. In navolging van Slotervaart en Osdorp zet De Baarsjes straatcoaches in via de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam om deze buurt veiliger te maken. Vanuit het binnenkort te openen Buurtpunt Chassé Does Tromp Geuzenbuurt (Van Kinsbergenstraat 38) zijn de straatcoaches 7 dagen per week op straat te vinden.

Uit onderzoek is gebleken dat de veiligheid in stadsdeel De Baarsjes verbeterd is. Het bestuur wil ervoor zorgen dat het nog veiliger gaat worden in het stadsdeel. Jeugdoverlast is één van de meest genoemde klachten. Daarom gaan straatcoaches van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) opereren in het gebied tussen Postjesweg en de Admiraal de Ruijterweg en tussen de Baarsjesweg en de Admiralengracht. De straatcoaches zijn elke dag van de week op straat. Op maandag tot en met woensdag van 16.00 tot 24.00 uur en op donderdag tot en met zondag van 17.00 tot één uur 's nachts. In september 2007 zal het werkgebied van de straatcoaches uitgebreid worden richting de Hoofdweg en worden de pleinen Columbusplein, Balboaplein en Mercatorplein meegenomen.

Wat zijn straatcoaches en wat doen ze?
De straatcoaches zijn professionals, goed toegerust op de aanpak van overlast door jongeren. Ze zijn herkenbaar aan hun kleding die is voorzien van een logo en de tekst 'Straatcoach'. Zij maken een einde aan jeugdoverlast in de wijk door de jongeren direct aan te spreken op hun gedrag. Ze signaleren, rapporteren, waarschuwen en komen tussenbeide als het nodig is.

Als er via de politie of andere kanalen een melding van overlast of vernieling op straat binnenkomt, is een straatcoachteam binnen vijf tot tien minuten ter plekke aanwezig. De straatcoaches koppelen hun bevindingen terug aan de politie.

De ouders van jongeren die overlast veroorzaken zullen worden bezocht met als doel: hen te wijzen op het gedrag van hun kind op straat, hen medeverantwoordelijk te maken en uiteindelijk de overlast te doen stoppen.

Kunnen bewoners ook iets melden?
. Iedereen op straat kan een straatcoach aanspreken over jeugdoverlast. Buurtbewoners, maar ook bijvoorbeeld winkeliers kunnen melding maken van kapotte ruiten, vernielde auto's of kapot straatmeubilair. Straatcoaches zullen hierover dagelijks rapporteren zodat hierop actie ondernomen kan worden. . Meldingen op het gebied van jeugdoverlast kunnen telefonisch doorgegeven worden aan de politie via 0900-8844.

De bewoners zijn schriftelijk door de stadsdeelvoorzitter op de hoogte gebracht van het bestaan van straatcoaches. Hij heeft hen opgeroepen om medewerking te verlenen om De Baarsjes veiliger te maken.