Gemeente Bolsward


woensdag 8 augustus 2007

Oudheidkamer toont schat aan historische objecten

Geschiedenis

De Oudheidkamer, in het stadhuis in Bolsward, heeft net als de objecten die er te zien zijn al een hele geschiedenis. Hoewel deze Oudheidkamer niet de officiële status van museum heeft, zijn er tal van museale stukken te vinden. In 1937 schreven 5 inwoners van Bolsward al aan de gemeenteraad dat de stad met een museum een fraaie attractie rijker zou zijn en brachten hiermee de ontwikkeling van de Oudheidkamer op gang.

De feitelijke opening van de eerste geïmproviseerde Oudheidkamer duurde, als gevolg van een tekort aan financiële middelen, echter nog tot 1951. Sinds 1955 is de blijvende variant gesitueerd in het stadhuis. Vandaag de dag wordt de Oudheidkamer beheerd door een zeskoppige commissie van vrijwilligers die zich bezighouden met administratie, inventariseren, catalogiseren, bruikleen, aankoop, digitalisering en presentatie van de collectie.

Belang

Volgens Jan Keuvelaar, verantwoordelijk voor het beheer van de collectie, is de Oudheidkamer vooral van belang voor Bolsward omdat deze collectie een prachtig beeld geeft van de geschiedenis van Bolsward in voorwerpen.

Collectie

De collectie van de Oudheidkamer bestaat uit ongeveer 1600 voorwerpen die in 17 vitrines tentoongesteld zijn. Het gaat om een variëteit aan objecten, van oude landkaarten tot een zilveren versie van het Bolswarder stadhuis, koperwerk en oude kostuums. Dit zijn in veel gevallen zeer kostbare voorwerpen die dateren uit de jaren tussen 1500 en 2006. Behalve de openbaar toegankelijke eerste Oudheidkamer is er nog een tweede Oudheidkamer die alleen onder begeleiding toegankelijk is. Hierin bevindt zich voornamelijk zilver- en koperwerk.

Bezoek brengen

Wilt u zelf een keer een bezoek aan de Oudheidkamer brengen? U kunt terecht in het stadhuis, de Oudheidkamer ligt boven de zogenaamde vierschaar en is gratis toegankelijk. De oudheidkamer is van 1 april tot en met 1 november geopend op maandagen van 14.00 t/m 16.00 uur en van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 t/m 12.00 uur en 14.00 t/m 16.00 uur. Op feestdagen is de Oudheidkamer gesloten. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met beheerder Jan Keuvelaar op telefoonnummer 0515-572028 of via e-mail j.keuvelaar@wanadoo.nl .

Toelichting afbeeldingen:

Stenen plaat Workumer Peerdestaluit 1649: In de Workumer Peerdestal werden vroeger de paarden gestald die zorgden dat de trekschuit van Workum naar Bolsward door de vaart getrokken werd. Toen het pand is afgebroken is de steen in de collectie van de oudheidkamer gekomen.

Bolswarder stadhuis in zilver was van 1945 tot 1949 de wisselprijs in het Zilveren Stadhuis Toernooi, een voetbaltoernooi op paasmaandag. Het geld voor het realiseren van het zilveren stadhuis werd bijeengebracht door de voetballiefhebbers en overige burgers.