Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 8 augustus

Fryslan, 08-08-2007 o Politieberichten van dinsdag 7 augustus 07.00 uur t/m woensdag 8 augustus 07.00 uur.

Burdaard: maaimachines uit schuur gestolen
De politie onderzoekt een inbraak in een schuur aan de Bourboomweg waarbij een zitmaaier ter waarde van 5.785 euro weggenomen is. Daarnaast zijn een bosmaaier ter waarde van 478 euro en een grasmaaier ter waarde van 700 euro meegenomen. De schuur was afgesloten en is opengebroken. Een 55-jarige inwoner van Burdaard deed aangifte.

Leeuwarden: onderzoek minderjarige winkeldievegge afgerond De politie heeft met de aanhouding van een 16-jarige inwoonster van Leeuwarden vijf winkeldiefstallen en een diefstal van een jas uit een school opgelost. De politie kreeg eind maart een melding van een gestolen jas die in een gebouw van een scholengemeenschap in Leeuwarden gestolen was. Hierop is een politieonderzoek gestart. Tijdens het onderzoek bleek dat de jongedame de jas begin januari van een medeleerlinge gestolen had. Zij wilde de jas in de school verkopen. De eigenaresse van de jas ontdekte dat en schakelde de politie in. Uit het onderzoek bleek eveneens dat de verdachte afgelopen voorjaar meerdere kledingdiefstallen zoals een bodywarmer, broeken en een shirt en twee paar schoenen uit winkels in Leeuwarden had gestolen. Daarnaast verklaarde de jonge vrouw meerdere keren snoepgoed bij een grote supermarktketen had weggenomen zonder te betalen. De verdachte bekende de diefstallen te hebben gepleegd. De gestolen spullen zijn in beslag genomen. Van de gedupeerde winkeliers zijn aangiften opgenomen. Er is proces-verbaal opgemaakt en de vrouw wordt in overleg met justitie gedagvaard.

Surhuisterveen: onrustige verlopen wielernacht
De politie heeft woensdagochtend omstreeks 03.00 uur diverse malen moeten ingrijpen om de openbare orde in Surhuisterveen te herstellen. Omstreeks dat tijdstip was het onrustig bij twee horecagelegenheden aan de Groningerstraat. Een 24-jarige inwoonster van Harkema werd mishandeld en wilde met een aantal vrienden de zaak rechtzetten. In een andere horecagelegenheid waren twee klanten uiterst vervelend. Zij werden door de beveiliging op straat gezet. Door deze twee incidenten was het onrustig op straat. Er werd niet alleen onderling gevochten, al snel werd de politie belaagd door omstanders. Een 22-jarige inwoner van Kootstertille werd aangehouden, omdat hij een tot op heden onbekend gebleven persoon, die op de grond lag, diverse keren schopte. De man verzette zich hevig, waarbij de aanhouding ook nog eens bemoeilijkt werd omdat omstanders zich hinderlijk met de aanhouding bemoeide. Er heerste een agressieve sfeer en er ontstonden steeds nieuwe schermutselingen. De openbare orde werd ernstig verstoord. Nadat met een megafoon het publiek gevraagd werd zich te verspreiden, heeft de politie uiteindelijk een linie gevormd, met twee hondengeleiders op de flanken. Hierbij zijn verschillende kleine charges uitgevoerd met de korte wapenstok, de honden zijn alleen dreigend ingezet. Hierbij werd een 21-jarige inwoner van Harkema aangehouden voor belediging. Een 16-jarige inwoner van Rottevalle werd aangehouden omdat hij, ook na diverse vorderingen, weigerde weg te gaan. Hierna keerde de rust weer en verspreidde de groep van circa 50 stappers zich, de politie zette 16 agenten in.

Sneek: diverse aanhoudingen bij Sneekweek
De politie heeft dinsdagmiddag- en avond wederom gecontroleerd op alcohol op de Koaiwei te Offingawier. Een 64-jarige automobilist uit Wergea kreeg een rijverbod van vijf uur, een 31-jarige automobilist uit Den Helder een rijverbod van vier uur, een 27-jarige automobilist uit Sneek en een 39-jarige automobilist uit Joure kregen elk een rijverbod van een uur. Op de Houkesloot en het Snekermeer werd eenmaal bekeurd voor het varen zonder vaarbewijs, eenmaal voor te snel varen en eenmaal voor geluidsoverlast in de haven van Houkeslootpromenade, nadat de havenmeester al driemaal had gewaarschuwd. Een 17-jarige inwoner van Blaricum werd aangehouden omdat hij een bank in het water gooide bij de Pampus. De jongen is overgebracht naar het bureau. Hij zal een rekening van de gemeente Sneek krijgen. Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden werd op de Nauwe Noorderhorne aangehouden voor baldadigheid. Een 19-jarige verdachte uit Scharnegoutum werd in dezelfde straat aangehouden voor bedreiging. Hij bedreigde een Sneker met de dood. De politie spreekt van een relatief rustige nacht, waarbij circa 30.000 zich uitsteken hebben vermaakt. De politie kon, door zichtbaar aanwezig te zijn, ook weer diverse schermutselingen in de kiem smoren.

Dongjum: eenzijdige aanrijding met letsel
De politie heeft dinsdagmiddag aan de Tzummarumerweg hulp verleend tijdens een eenzijdige aanrijding waarbij drie personen gewond raakten. Het ongeval ontstond toen een 24-jarige automobilist uit Skwiekyma (Pl) uit de richting van Tzummarum kwam en door onbekende oorzaak de macht over het stuur verloor. De personenauto kwam via de rechterberm en na een stuurcorrectie over de weg op het fietspad terecht. Vervolgens kwam de auto in een sloot aan de linkerzijde van de weg op de kop tot stilstand. De auto was meerdere keren over de kop gevlogen. Politie, ambulance en brandweer waren snel ter plaatse. De brandweer knipte een van drie andere inzittenden, een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden, uit haar benarde positie in de auto. Zij is met handletsel per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. De twee overige inzittenden, een 21-jarige inwoonster uit Leeuwarden en een 40-jarige inwoner van Leeuwarden, werden ter plaatse door het ambulancepersoneel onderzocht. Zij kregen het advies om zich bij hun huisarts te melden. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Het autowrak is weggesleept.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Obe Postmawei die tussen afgelopen vrijdagavond en dinsdagmiddag gepleegd is. Uit de woning is een geldkistje met inhoud, waaronder bankpassen, weggenomen. Men drong het pand binnen door een ruit stuk te slaan. Een 36-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Sneek: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak bij een bedrijf aan de Edisonstraat die dinsdagavond plaatsvond. De politie kwam ter plaatse na een inbraakalarm. Men drong het pand binnen door een raam open te breken. In het pand was een kluis gekraakt en daaruit is een geldbedrag weggenomen. Een 57-jarige inwoner van Oppenhuizen deed aangifte.

Drachten: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf dat gevestigd is aan de Galvanilaan. Daar is dinsdagavond ingebroken waarbij geld is weggenomen. De politie kwam na een inbraakalarm ter plaatse. Men drong het pand binnen door een toegangsdeur te forceren. Een 27-jarige inwoner van Noardburgum deed aangifte.

Stiens: rijden onder invloed
Op het Mandelan is woensdagnacht een 39-jarige inwoner van Stiens gecontroleerd. Hij blies 570 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uren. De bestuurder viel de surveillerende agenten op omdat hij met hoge snelheid reed.