Gemeente Schiedam


Augustus

Gemeentearchief op zoek naar bewoners Sandershuizen

08 augustus 2007

De open dag van het Gemeentearchief op zaterdag 6 oktober 2007 staat dit jaar in het teken van de Schiedamse architect Piet Sanders en zijn grote invloed op het stads- en straatbeeld.

Als een Schiedammer gevraagd zou worden enkele kenmerkende gebouwen van zijn of haar stad te noemen, zou deze waarschijnlijk enkele van de historische gebouwen zoals de ruïne of het stadhuis noemen. Schiedam heeft echter veel meer te bieden. In de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende woningen en bedrijfspanden gebouwd, die deel zijn gaan uitmaken van de Schiedamse charme.

Heenvlietsestraat, circa 1930 Een goed voorbeeld is de HAV-bank van de beroemde architect W.M. Dudok, maar de architect die toch de meeste invloed op Schiedam heeft gehad, was Pieter Sanders (1882-1937). Sanders won in 1907 al een prijsvraag voor de bouw van een Ambachtsschool aan de Sint-Liduïnastraat. Dit in 1956 gesloopte gebouw kenmerkte zich door ruimte en lichtinval. Opvallend waren toiletten op elke verdieping en brandslangen op elke gang, wat in die tijd helemaal niet vanzelfsprekend was. Na deze grote opdracht zouden nog vele grote en kleine volgen, zoals bijvoorbeeld woningen in de Fabristraat, verschillende straten in de Gorzen voor de Vereniging Volkshuisvesting, het inmiddels ook gesloopte Tehuis voor Weezen en Halfweezen, of bedrijfspanden zoals een kantoorboekenfabriek aan de Lange Haven of een stoommeelmolen aan de Nieuwe Haven.

Een moderne schotelantenne naast een authentieke gevelsteen met het monogram VH ( vereniging Volkshuisvesting) met bakstenen omlijsting op een huis in de Heenvlietsestraat. Deze door Sanders ontworpen woningen kwamen gereed in 1917. (foto: Jan van Kampenhout, Gemeentearchief) Meer sprekende voorbeelden zijn de (nieuwe) Passage uit 1932, het Sint-Jacobs Gasthuis aan de Burg. Knappertlaan of Sanders eigen -naast het Gasthuis gelegen- villa. Wie enkele voorbeelden van Sanders werken vergelijkt, zal al snel de vele details opvallen, die het geheel tot een hoger plan tillen.
Het Gemeentearchief is in het kader van het thema van de open dag met Wonen in Schiedam, de architectuur van Piet Sanders op zoek naar verhalen van bewoners van Sanderswoningen.

Hoe is het vandaag de dag om in een woning uit 1930 te wonen? Zijn er details in de inrichting die u nog elke dag verrassen of zijn de ideeën over wonen uit die tijd volkomen achterhaald? Ook ervaringen of herinneringen van mensen die in een Sandersgebouw hebben gewerkt of naar school zijn gegaan zijn welkom, net als fotos van bewoners of werknemers!

Weet u niet of uw huis wel onder architectuur van Sanders is gebouwd, bent u niet in staat om zelf een foto te maken of heeft u andere vragen neem gerust even contact met ons op! Op onze studiezaal is een uitgebreide lijst met werken van Sanders in te zien.

logo archief Het Gemeentearchief Schiedam is iedere werkdag geopend van 9 tot 17 uur en gevestigd op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1. E-mail: archief@schiedam.nl. Bezoek ook de webstek archief.schiedam.nl en de tentoonstellingen in de Stadswinkel.

Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.