Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


08 aug 2007

Brandveiligheid horeca in het geding

De brandveiligheid in de horeca is in het geding door nieuwe regels van minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt dat in een brief aan de Tweede Kamer 'onacceptabel'.

Met de invoering van het Gebruiksbesluit worden de brandveiligheidseisen voor bouwwerken in alle gemeenten gelijk gesteld.

Risico

Het nieuwe systeem kent echter een groot risico voor cafés, discotheken en andere uitgaansgelegenheden. Hier zijn de risico's bij het uitbreken van brand veel groter dan bij andere bouwwerken. Ondernemers moeten straks zelf aan de hand van algemene regels beoordelen of de brandveiligheid is gewaarborgd. Als het Gebruiksbesluit ongewijzigd ingaat, mag de gemeente alleen achteraf controleren.

Toetsing

Toetsing vooraf door experts blijft voor deze categorie noodzakelijk. De VNG eist dan ook dat voor deze gelegenheden een vergunning met bijbehorende voorcontroles voorgeschreven blijft. De minister voor WWI is niet van plan het Gebruiksbesluit aan te passen, hoewel de VNG daar bij de minister om heeft verzocht.